Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 05. 2018. 11:55   >>  17:15 86

PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ

Prevazići podjele, nastaviti reforme

Polaganjem zakletve pred crnogorskim poslanicima u Vladinom domu na Cetinju, Milo Đukanović je zvanično preuzeo funkciju predsjednika Crne Gore. U predsjedničkom govoru obećao je da će biti veoma aktivan u naporima da doprinese prevladavanju podjela u zemlji, navodeći da će Crna Gora nastaviti s najbržim reformama.

 Kompletnu inauguraciju koju je direktno prenosila Radio-televizija Crne Gore (RTCG) pogledajte na OVOM LINKU.

Pošto je intonirana crnogorska himna, Đukanović je položio zakletvu: "Zaklinjem se svojom čašću na Ustavu Crne Gore da ću dužnost predsjednika Crne Gore obavljati savjesno i odgovorno za dobro svih građana naše domovine. Kao predsjednik države posvetiću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmaciji kao građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovane na vladavini prava".

Nakon zakletve, novi šef crnogorske države je rekao da na dužnost predsjednika stupa sa osjećanjem časti i odgovornosti, a ponosan na ostvarenja u prethodnom periodu.

"Od opcije da budemo provincija proširene Srbije, koja nam se nudila kao aternativa na predsjedničkim izborima 1997. godine, Crna gora je u međuvremenu postala ekonomski i demokratski najrazvijenija zemlja na Zapadnom Balkanu, lider reformi i pregovora sa Evropskom unijom i izvjesno prva sljedeća članica tog saveza", rekao je Đukanović.

On je saopštio da nova Crna Gora, obavezana prema precima, nastavlja njihovo djelo. Navodeći kako je Evropskoj uniji potrebna unutrašnja konsolidacija, Đukanović je rekao da to znači i preispitivanje vizije ujedinjenja, što utiče na spoljno-političku sliku Zapadnog Balkana.

"Kao da je danas u izvjesnoj mjeri zamagljena evropska budućnost našeg regiona, koja početkom novog vijeka nije bila upitna", rekao je Đukanović. 

Novoizabrani predsjednik je rekao da je vrijeme za razgovor o evropeizaciji Zapadnog Balkana.

"Zato nam ne trebaju obećanja o prijemu 2025.  ni bilo koje druge godine. I bez takvih projekcija mi ćemo nastaviti s najbržim reformama. Treba nam podrška u savladavanju jaza istorijski naslijeđene zaostalosti regiona. Treba nam prije svega jasan i oročen plan izgradnje infrastrukture Zapadnog Balkana koja će integrisati sam region, i uz to učiniti dostupnijim tržište i društvo Evropske unije", rekao je Đukanović.

Šef crnogorske države rekao je da je najvažniji zadatak vlasti u narednom periodu "stvaranje ambijenta za brže dostizanje evropskog kvaliteta života građana Crne Gore".

"Prioritet u toj agendi mora biti kontinuirani, dinamični, ekonomski rast", kazao je Đukanović. 

On je rekao da je danas znanje ključni resurs, posebno za zemlje poput Crne Gore, limitirane veličinom teritorije i populacije.

"Put u bolju budućnost vodi kroz izgradnju društva znanja", saopštio je Đukanović, navodeći da se moraju temeljno preispitati svi aspekti obrazovanja.

Sa pozicije predsjednika države, kako je rekao, biće inicijativan prema drugim djelovima vlasti, ali i prema investitorima i biznisu u cjelini.

"Nova Crna Gora mora snažiti svijest o svojoj državnoj posebnosti kroz sve oblasti, prije svega u kulturi - koja je čuvar i nosilac identiteta, u kojem se ogleda suština i karakter crnogorske istorije i crnogorskog postojanja", rekao je Đukanović.

Kao i u sportu, kako je ocijenio, kroz čije se vrhunske rezultate najbolje vidi državna prepoznatljivost, Đukanović je rekao da je kultura dala grandiozna umjetnička djela "koja su trajna sinteza, iskaz bića našeg identiteta, bogatstvo i svojina svih generacija".

"To je autentična vrijednost koju Crna Gora unosi u Evropsku uniju", rekao je Đukanović.

Naš državni diskontinuitet je, kako je ocijenio Đukanović, ostavio preteško breme koje limitira naše društvene potencijale.

"Problem je predstavjalo veoma kasno formiranje obrazovnih, kultunih i naučnih institucija i medijskih kuća. To se najbolje vidjelo kroz opominjuće iskustvo medijskih manipulacija i državno-političkog nesnalaženja kojem smo bili izloženi 90-ih godina", rekao je Đukanović.

 

Obećao je da će biti veoma aktivan u naporima da doprinese prevladavanju podjela u Crnoj Gori na zdravoj platformi očuvanja i afirmacije crnogorske državei njenih nacionalnih interesa.

"Uložiću napor da objedinim političke subjekte i civilni sektor, sve društvene snage oko projekta morederne Crne Gore u okviru NATO i Evropske unije", kaže Đukanović, uvjeren da se svi izazovi mogu pobijediti snaženjem institucija.

Trebaće nam, kako je kazao, svima dobre volje kako bi prevazišli postojeće stanje naraslog nepovjerenja. Moramo, kazao je predsjednik države, beskopromisno zaustaviti kriminal i korupciju i osigurati bezbjednost građana. 

"U tom cilju radićemo na kvalitetnom i harmoničnom funkcionisanju svih grana vlasti. Vjerujem da sa mjesta predsjednika Crne Gore, zahvaljujući i dugom državnopolitičkom iskustvu mogu doprinijeti boljoj sinhronizaciji politika različitih djelova vlasti u cilju bržeg dostizanja vitalnih nacionalnih interesa", rekao je Đukanović.

Značajan dio svog angažmana, kako je najavio, posvetiće jačanju položaja Crne Gore u međunarodnoj zajednici."

"Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjedima, nastojaću da doprinesem našem djelovanju u okviru NATO-a", rekao je Đukanović koji se zahvalio svom prethodniku Filipu Vujanoviću "na doprinosu koji je dao afirmaciji zemlje tokom obavljanja predsjedničke dužnosti".

 

Predsjednik parlamenta, Ivan Brajović, kazao je da su građani na izborima izabrali predsjednika od kojeg zahtijevaju da vodi Crnu Goru - istu onu koju glasali na referendumu 21. maja 2006. godina.

Tome je, kako je rekao, dorastao izabrani predsjednik, lider DPS-a, Milo Đukanović.

"Mi znamo, a shvatili su i drugi, Crna Gora nikad nije priznavala strah i nije se štedjela u okršajima sa jačima i moćnijima. Postali smo partneri i sudionici u donošenju odluka na globalnoj političkoj mapi", rekao je Brajović.

Šef crnogorskog parlamenta rekao je da Crna Gora nema kompleks male države. 

"Naš put je i Vaš put, gdine Đukanoviću i on neće biti jednostavan. Naša odgovornost je velika, jer građani su nas birali da ne dopustimo zablude i strateška lutanja", rekao je Brajović, poručujuči da upravljanje državom traži zrelom i političko isklstvo.

Osim poslanika, svečanoj sjednici prisustvovali su nekadašnji predsjednici Crne Gore, Skupštine i Vlade, najviši državni funkcioneri i čelnici državnih institucija.

I. PEJOVIĆ

Пратите нас на

Коментари86

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније