Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 07. 2013. 16:57 >> 16:57
1

BRDO KOD KRANJA

Vujanović: Zapadni Balkan stabilan

Region Zapadnog Balkana obezbijedio je stabilnost i ne postoje realni izazovi koji bi je ugrozili, kazao je predsjednik Filip Vujanović, na samitu predsjednika zemalja regiona na Brdu kod Kranja.

Evropske integracije, kao stretaški interes svih država Zapadnog Balkana, po Vujanoviću, od posebne su važnosti za svaku državu pojedinačno, ali i za region u cjelini.

„Afirmišući individualni pristup svake države kao jedino pravedan i efikasan moramo istovremeno biti posvećeni svestranoj regionalnoj saradnji“, kazao je crnogoraski predsjednik.

Vujanović je, naglasivši da Crna Gora u kontinuitetu i dosljedno afirmiše vrijednosti evropskih integracija, kazao da smo sada jedina država koja vodi pristupne pregovore.

„Imajući u vidu složenost i dužinu procesa pristupanja EU, otvaranje poglavlja 23 i 24 ohrabrilo bi dalji proces evropskih integracija Crne Gore. Istovremeno drugim državama Zapadnog Balkana dao bi se novi podsticaj za ubrzanje integracionih aktivnosti“, kazao je Vujanović.

Otvaranjem poglavlja 23 i 24, EU bi proces proširenja držala aktivnim

On smatra da bi otvaranjem ovih poglavlja, sama Evropska unija proces proširenja držala aktivnim, opredjeljujući njegovu dinamiku, ali upućujući poruku da Zapadni Balkan ima jasnu perspektivu evropske integracije.

Svoje učešće na ovom samitu osmorice predsjednika država regiona i francuskog predsjednika Planda, Vujanović je objasnio očekivanjem da će ovaj sastanak ohrabriti regionalne projekte kojim se na najkvalitetniji način afirmiše regionalna saradnja.

Polazeći od potreba i resursa regiona, on je naznačio projekte u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture kao šansu i  prioritet.

„Upravo u ovim oblastima Crna Gora ima važne međudržavne projekte infrastrukture čija je realizacija u toku, ili bi mogla otpočeti ako bi se obezbijedila adekvatna finansijska podrška iz odgovarajućih evropskih fondova ili banaka“, kazao je crnogorski predsjednik, izdvojivši projekte saobraćajne i energetske infrastrukture.

„Zato vjerujem da bi ovaj sastanak porukom podrške regionalno vrijednim projektima infrastrukture dao dodatno ohrabrenje njihovoj realizaciji“.

Govoreći o preostalim otvorenim pitanjima država regiona, Vujanović je kazao da se ona, nesumnjivo, moraju rješavati dijalogom i sporazumom država koja ova pitanja opterećuju.

Naglasio je dobar primjer Crne Gore i dva sporazuma koja su, kako je kazao, imala visoku vrijednost dobre regionalne poruke.

Jedfan je Beogradski sporazum postignut između Crne Gore i Srbije uz podršku i pomoć EU, koji je predhodio je referendumu o nezavisnosti Crne Gore i, kako je kazao „značio izvjesnu garanciju uspješnosti referenduma i prihvatanja referendumskog rezultata“.

„Sporazum Crne Gore i Hrvatske o privremenom režimu korišćenja poluostrva Prevlaka pokazao je da ovaj režim već 11 godina funkcioniše bez ikakvog problema, a da ovo pitanje ne opterećuje odnos dvije države već stvara osnovu za njegovo trajno rješenje“.

Vujanović smatra da su dijalog i sporazum put za rješenje preostalih otvoreniha pitanja u regionu – implementacije sporazuma Beograda i Prištine uz podršku i pomoć Brisela, rješavanje aktuenih otvorenih pitanja Bosne i Hercegovine, kao i dugotrajućeg i za Makedoniju blokirajućeg otvorenog pitanje njenog imena.

Crnogorski predsjednik zahvalio je francuskom kolegi, Fransoa Olandu „na javnoj podršci i poruci da u zemljama Zapadnog Balkana ima partnere“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније