Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 05. 2018. 18:59 >> 22:33
7

CG NAJBLIŽA EU

Marković: Ni riječi o zastoju pregovora

Iako nijedna država regiona trenutno nije spremna za članstvo u EU, Crna Gora je najbliža tom cilju, ocijenio je premijer Duško Marković, na pres konferenciji u Sofiji, nakon samita EU - Zapadni Balkan. Poručio je da je rasvjetljavanje napada na Oliveru Lakić prioritet.

Predsjednik Vlade je naglasio da lideri EU nijesu pominjali klauzulu balansa i zaustavljanje pregovora sa Crnom Gorom, ali da je zajednička ocjena da je trenutak da Crna Gora odgovara na složenije izazove u pregovaračkom procesu,.

"Niko nije pominjao klauzulu balansa, naprotiv, svi su govorili pozitivno o onome što je uradila Crna Gora, ali smo se složili da je ovo trenutak na kojem moramo odgovarati na složenije izazove u pregovaračkom procesu. Nije isto usvajati zakonodavstvo, prihvatati standarde, formirati institucije i ispunjavati uslove za zatvaranje poglavlja koje omogućavaju završtak pregovaračkog procesa. Moramo biti efikasniji u brobi protiv kriminala", rekao je Marković crnogorskim novinarima.

Najveći dio je, kako kaže, na nama - da uradimo posao koji je neophodan kako bi išli prema Evropskoj uniji.

"Evropsku perspektivu ne treba stavljati u kontekst trke sa drugima, već da završimo naš posao kako bi bili spremni za EU. Crna Gora želi da i ostali napreduju na tom putu", rekao je Marković i dodao da ćemo ove godine otvoriti i preostala tri poglavlja.

"Komesar Han je rekao istinu da niko u ovom trenutku nije spreman za članstvo u EU. Tek treba da izgradimo našu spremnost, ali je Crna Gora najbliža tome i uradićemo sve da tu priliku iskoristimo", poručio je Marković.

Premijer je kazao da je sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, između ostalog, govorio o jačanju vladavine prava, razgraničenju sa Kosovom, kao i pitanju slobode medija.

Marković je ocijenio da je napad na Oliveru Lakić, najveća šteta nanijeta Crnoj Gori u posljednjih trideset godina.

"To je šteta koja je za Crnu Goru išla brže od svjetlosti i zato sam kao predsjednik Vlae rekao da ću uraditi sve da pronađemo izvršioca, ali i nalogodavca", kazao je Marković.

Marković je kazao da rješavanje tog slučaja nije samo pitanje političke volje, već i pitanje sposobnosti policajaca, tužilaca i drugih ljudi u organima za sprovođenje zakona.

"Da bismo njih učinili sposobnijim, moramo imati više novca da ih obučimo i da ih stimulišemo. Dakle, nema zaustavljanja pregovora, sve zavisi od Crne Gore, niko ne pominje klauzulu balansa, ali naravno traže jasan odgovor države na ovakav i slične slučajeve i u potpunosti su u pravu. Naravno i ja tražim jasan odgovor države. Mi treba da ga obezbijedimo i njima ispostavimo taj rezultat i na kraju pokažemo da smo kredibilni i sposobni da štitimo evropske vrijednosti, a sloboda medija je jedna od ključnih evropskih vrijednosti i ne samo EU nego cijelog demokratskog svijeta", kazao je Marković.

Premijer kaže da je Merkelovoj rekao da je spreman da unutar Crne Gore počne dijalog prije svega sa medijima kako bi izgradili ambijent da sloboda novinara da piše i bavi se istraživačkim novinarstvom bude neprikosnovena.

On je rekao da ga je obradovala ocjena napretka i uloge Crne Gore u regionu, njen odnos prema evropskim vrijednostima, ali i očekivanja evropskih zvaničnika da Podgorica pruži jasan doprinos i brz odgovor kada su u pitanju vitalna pitanja demokratije i političkog sistema.

"Crna Gora ima razloga za zadovoljstvo što je u deklaraciju ušao plavi put odnosno Jadransko-jonska cesta, što je dobra vijest. Ušao je na naše insistiranje u agendu evropskih transatlantskih koridora", kazao je Marković.

"Na naše insistiranje, koje je započeto još u Londonu, taj put je ušao u evropsku agendu, agendu evropskih transatlanskih koridora koje će finansirati Evropska komisija i, rekao bih, da je to dobra vijest za Crnu Goru, za svakog građanina, za privredu, za poslodavce i ukupne naše perspektive", istakao je premijer.

On je poručio da sa zadovoljstvom i velikom sigurnošću može reći da je Samit uspio i da će njegovi rezultati biti vidljivi u vremenu koje dolazi.

Pogledajte ekskluzivni intervju premijera Duška Markovića za Javni servis:

 

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније