Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

15. 05. 2018. 16:44 >> 16:37
3

DARMANOVIĆ U LITVANIJI

"CG primjer koji treba slijediti"

Potpuna usaglašenost Crne Gore sa spoljnopolitičkim pozicijama Evropske unije (EU) odličan primjer koji treba slijediti, ocijenjeno je tokom posjete ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića Litvaniji.

"Darmanović je boravio danas u radnoj uzvratnoj posjeti Republici Litvaniji i imao sastanke sa ministrom vanjskih poslova Linasom Linkevičiusom, predsjednikom Parlamenta (Seimas) Viktorasom Pranckietisom, ministrom odbrane Raimundasom Karoblisom, zamjenikom predsjednika Parlamenta i predsjedavajućim Odbora za evropske poslove Gediminsom Kirkilasom, predsjedavajućim Grupe prijateljstva Crne Gore i Litvanije u Sejmu Gintarasom Vaičekauskasom, kao i drugim visokim litvanskim zvaničnicima", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Navodi se da je u fokusu razgovora crnogorskog ministra i litvanskih zvaničnika bilo je dodatno unapređenje dobrih i prijateljskih odnosa sa Litvanijom kao značajnim spoljnopolitičkim partnerom, posebno kada su u pitanju integracioni procesi Crne Gore kroz jačanje političkog dijaloga i povećanje ekonomske saradnje.

Darmanović je zahvalio Litvaniji na snažnoj podršci evroatlantskoj integraciji Crne Gore, kao i na kostantnoj podršci našoj državi tokom pregovaračkog procesa sa EU.

"Litvanija snažno podržava evropsku integraciju Crne Gore, što je bilo vidljivo posebno kroz otvoreno i kontinuirano zastupanje politike proširenja tokom vašeg predsjedavanja Savjetom Evropske unije, a što danas potvrđuje Strategija za proširenje Unije na Zapadni Balkan", istakao je Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da posebno raduje što Litvanija potvrđuje konzistentnost sa stavom EU da proces ostaje u potpunosti zasnovan na individualnim zaslugama.

"Ukazao je na značaj dodatnog snaženja saradnje u oblasti odbrane, posebno intenziviranja zajedničkih aktivnosti unutar Alijanse, i u tom kontekstu je ponovio zainteresovanost za nastavkom obuke pripadnika Vojske Crne Gore na Baltičkom odbrambenom koledžu i pohađanje kurseva engleskog jezika u Litvaniji", navodi se u saopštenju.

Litvanski zvaničnici su istakli važnost daljeg intenziviranja međudržavnih kontakata na visokom i najvišem nivou.

Kako je saopšteno, istakli su da je članstvom u NATO i konkretnim partnerskim djelovanjem, Crna Gora potvrdila da pripada zajednicama demokratskih vrijednosti, te da na taj način doprinosi međunarodnoj sigurnosti i regionalnoj stabilnosti.

"Pohvalili su uspjeh naše države i u oblasti evropske integracije ocijenivši da je Crna Gora lider i faktor stabilnosti u Regionu, ali i pouzdan partner Evropske unije, imajući u vidu potpunu usaglašenost sa spoljnopolitičkim pozicijama EU, čime služi kao odličan primjer koji treba slijediti. U tom kontekstu, poručili su da politika proširenja, da bi bila kredibilna, mora da bude u potpunosti zasnovana na individualnim zaslugama svake države kandidata za članstvo u EU", naveli su iz MVP.

Sagovornici su ukazali na značaj koji se pridaje parlamentarnoj saradnji, kako kroz rad parlamentarnih tijela tako i kroz zajedničko formiranje grupa prijateljstava.

"Naglasili su važnost nastavka međudržavne saradnje u okviru Twining projekata. Ocijenili su, takođe, da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja, pravde, informacionih i komunikacionih tehnologija, ali i u dijelu ekonomske diplomatije, kroz prenošenje iskustava. Razmijenjena su mišljenja i u vezi sa aktuelnom političkom situacijom u zemlji i regionu, bezbjednosnim izazovima i istaknuta važnost nastavka integracionih procesa kao značajnih instrumenata očuvanja stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, ali i u Evropi u cjelini", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, tokom boravka u Vilnjusu, Darmanović je posjetio Univerzitet u Viljnusu i razgovarao sa rektorom Arturasom Žukauskasom.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније