Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 05. 2018. 07:49 >> 07:40
14

OTKRITI POČINIOCE

Ne politizovati napad na Oliveru Lakić

Napad na novinarku Oliveru Lakić se ne smije dalje politizovati, a počinioce i nalogodavce treba što prije uhapsiti, ocijenili su sagovornici "Replike" RTCG.

Poslanica Demokratske partije socijalista Aleksandra Vuković je oštro osudila, kako je kazala, mučki napad na ženu u mraku i to na kućnom pragu.

Pucanj u Lakić je, navodi ona, atak na crnogorsko društvo i sve njene vrijednosti.

Vuković je iskazala gnušanje prema činu ranjavanja novinarke Vijesti, ali i pitala da li je moguće da se i takav slučaj politizuje.

"Prevelika je žrtva lično Olivera Lakić, da bismo na njoj zarađivali jeftine političke poene", ocijenila je Vuković.

Ona je najavila da će DPS inicirati u vezi sa oštrijim sankcijama za počinioce takvih krivičnih djela.

Funkcioner Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović kazao je da je saglasan sa ocjenom poslanice DPS-a da se slučaj politizuje, ali od strane vlasti.

Rudović je podsjetio na više napada na novinare u Crnoj Gori, od kojih nijedan nije rasvijetljen.

"To nijesu obični zločini, oni nose poruku. To su zločini sa ciljem da ovo bude zemlja straha. Ovdje se pokušava ugušiti slobodna riječ", ocijenio je Rudović.

Goran Danilović je ocijenio da, i 13 godina poslije ubistva Duška Jovanovića, na godišnjicu tog zločina nikada nijedan funkcioner DPS-a nije otišao na mjesto ubistva.

"Neću razumjeti da neko i deceniju ipo nakon ubistva vlasnika i glavnog urednika opozicionog medija ne nađe za shodno da se na to stavi tačka", rekao je Danilović.

Napadi neće stati

On je ocijenio da napadi na novinare neće stati.

"Ako hoćete da zaštitite novinare, onda ste trebali u parlamentu da nam pomognete da oni imaju tretman službenog lica", poručio je lider Ujedinjene Crne Gore.

Koča Pavlović je ocijenio da bi napad na Oliveru Lakić trebalo sve u Crnoj Gori da otrijezni.

"Kako je moguće da se nakon tog strašnog čina ranjavanja novinarke spontano ne okupi 10 hiljada ljudi, kao u Slovačkoj, gdje je pala Vlada. To govori o niskim granama na kojima se nalazi naša medijska scena", rekao je Pavlović.

Vuković je ocijenila da se u javnosti stvara utisak da je za sve što ne valja kriv DPS.

Rudović je ocijenio da premijer Marković ima neki razumni rok, koji se mjeri sedmicama, da na djelu pokaže da je bio iskren kada je kazao da će smjenjivati policijske funkciore dok ne rasvijetle napad na Oliveru Lakić.

Rudović je kazao da je, kako tvrdi, šokantno to što je lider DPS-a Milo Đukanović, nakon ranjavanja Olivere Lakić, izjednačio novinare sa plaćenim ubicama.

"Poruka je nastavak lova na ljude koji se bave nezavisnim istraživačkim novinarstvom", rekao je Rudović.

Sukoba nema u DPS-u već u opoziciji

Vuković je, na ocjene Pavlovića da postoji veliki sukob čelnih ljudi u DPS-u, ocijenila da ta teza nije donijela jedinstvo opoziciji, kao ni pobjedu na nedavnim predsjedničkim izborima.

"Vjerujem da će istražni organi u ovom slučaju pokazati snagu", poručila je Vuković.

Rudović je ocijenio da je Evropska unija napravila dosta propusta kada je riječ o regionu, pa i prema Crnoj Gori, zbog real politike i drugih ciljeva.

Pavlović smatra da je evropska politika licimjerna i da je EU saučesnik stanja u Crnoj Gori.

Danilović je kazao da ne želi da izjednačava medije, ali hoće novinare.

"Ovo mora da stane i neko mora da odgovara. Predsjednik Vlade mora dati odgovor, ili mora otići sa funkcije. Nas interesuje da li je ova država kapitulirala, ili ima snage da kaže ko ubija po Crnoj Gori", rekao je Danilović.

 

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније