Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 07. 2013. 21:35   >>  21:36 3

SAMIT PREDSJEDNIKA

Proširenje EU se mora nastaviti

Konačni cilj i zajednička vizija zemalja regiona je priključenje zapadnog Balkana Evropskoj uniji i nakon članstva Hrvatske proces proširenja mora se nastaviti, navodi se u zaključcima neformalnog sastanka lidera regiona održanog danas na Brdu kod Kranja.

 

„Zajedno želimo da dokažemo da otvorena pitanja mogu biti riješena na bazi političkog dijaloga i s poštovanjem preuzetih međunarodnih obaveza. Spremni smo da promijenimo percepciju da zemlje zapadnog Balkana ne mogu da riješe bilateralne probleme među sobom. Spremni smo da pošaljemo poruku našim građanima da međusobno razumijevanje, saradanja i partnerstvo mogu da dovedu do kompromisnih rješenja, bezbjednijeg i prosperitetnijeg života svakog od njih”, stoji u zaključicma.

Kako se dodaje, proces proširenja ostaje pokretačka snaga i sve zemlje regiona spremne su da sprovode ozbiljne strukturne i ekonomske reforme koje im pomažu da budu ekonomski konkurentnije i više integrisane u jedinstveno evropsko tržište.

„Pogled na aktuelno stanje na zapadnom Balkanu pokazuje da je region već prošao kroz značajne i pozitivne promjene koje značajno doprinose stabilizaciji kao i ekonomskom i socijalnom napretku regiona”, ističe se u dokumentu.

 

Zemlje regiona se obavezuju da podržavaju i pomognu jedna drugoj u procesu proširenja, ističu važnost evropskih reformi, jačanja infrastruktrne povezanosti kroz zajedničke projekte i svjesne su neophodnosti dodatnih napora koje treba uložiti u ekonomski razvoj i rješavanje pitanja nezaposlenosti.

Slovenija i Hrvatska, kako se navodi, ostaju posvećne procesu proširenja i zauzimanju za stavove regiona u Briselu.

Današnji sastanak nastavak je neformalnog političkog dijaloga čelnika zemalja regiona i EU na najvišem nivou, koji je dogovoren na radnom doručku predsjednika zemalja regiona, održanog u kabinetu predsjednika Hrvatske 1. jula, na dan stupanja Hrvatske u EU.

 

Oland: Evropska perspektiva za Balkan

 

Predsjednik Francuske Fransoa Oland izjavio je na Brdu kod Kranja da se ta zemlja snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, da je spremna da bude medijator u rješavanju svih otvorenih pitanja i najavio aktivniju ulogu Francuske u regionu u godinama koje dolaze.

„Ja ću biti prvi koji će demonstirati tu aktivniju ulogu”, poručio je Oland na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Oland, koji prisustvuje neformalnom sastanku lidera regiona na Brdu kod Kranja, istakao je da negovo prisustvo rezultat želje da „potvrdi francusku posvećenost reintegraciji Zapadnog Balkana u Evropu i njegovoj integraciji u Evropsku uniju”.

„Istorijski je što su Priština i Beograd uspjeli da potpišu sporazum zahvaljujući pomoći EU”, kazao je Oland, ističući da će cilj - Evropa mira, stabilnosti i pomirenja biti ispunjen samo ako svi budu posvećeni evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, biće uslova koje svaka od zemalja, kada je riječ o reformama treba da ispuni, ali takođe važan uslov je i regionalna saradnja, a današnji sastanak i „Brdo proces” su primjer kako treba raditi na tom polju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније