Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B. Višnjić [ rtcg.me ]

11. 05. 2018. 18:59 >> 19:36
11

MARKOVIĆ PORUČIO

Mijenjaćemo starješine dok ne riješe napade na novinare

Rukovodioci bezbjednosnih službi koju su u nadležnosti Vlade biće konstanto mijenjani ukoliko ne budu sposobni da rješavaju slučajeve napada na novinare, poručio je premijer, Duško Marković.

 

On je, na prijemu povodom Dana Evrope u Tivtu ugostio evropskog komesara za proširenje i dobrosusjedsku politiku, Johanesa Hana.

Marković je kazao da odlučno osuđuje, kako je naveo, kukavički napad na novinarku Vijesti, Oliveru Lakić.

"Taj događaj je napad na demokratiju i medijske slobode. Nezavisni mediji i profesionalni novinari su produžena rukla svake demokratije. Pored najsnajžnijih osuda registrovali smo i izjave solidarnosti najviših funkcionera bezbjednosnih službi i Tužilaštva koje pozdravljamo. Međutim slodiarnost je samo jedna komponenta javne i društvene odgovornosti, a suštinske su obaveza efikasne istrage i sposobnost za potpuno rasvjetljavanje ovog događaja. A ona podrazumijeva otkrivanje počinilaca i nalogodavaca i njihovo procesuiranje", rekao je Marković.

Zato, dodao je, neće prihvatiti ništa osim rezultata koji očekuje – a to je hapšenje počinilaca napada na Lakić.

"Rukovodioci i starješine, koji su u nadležnosti Vlade, biće mijenjani sve dok ne pronađemo one koji su sposobni da rješavaju ovakve slučajeve. Ta one starješine i rukovodioce koji nijesu u Vladinoj nadležnosti, tražiću odgovornost kod drugih grana vlasti", precizirao je Marković.

Vlada, kako je dodao, neće tolerisati napade na novinare.

"Smatram da baš u ovakvoj prilici kada slavimo tekovine demokratije moramo pokazati sposobnost da ih branimo kada su ugrožene. Crna Gora će se najbolje pripremiti za članstvo u EU jačanjem vladavine prava i slobode medija", naveo je Marković.

On je pozvao na dijalog  sve društvene snage koje mogu doprinijeti napretku u evropskim integracijama.

"Vjerujem da su naše razlike manje ego što se prikazuuju i manje od interesa društva i zajedničke obaveze da služimo državi i građanima".

Premijer je zahvalio Hanu što je izabrao baš Crnu Goru za proslavu Dana Evrope.

"Taj datum je važan za sve nas, i kao praznik i simbol. Ponosno baštinimo vrijednosti antifašizma. Vrijednosti EU su i vrijednosti Crne Gore zbog čega se osjećamo kao dio Evrope", naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, u Strategiji za Zapadni Balkan i Izvejštaju o napretku evidentirani su realni planovi i perspektive.

"Put pred nama je zahtjevan uz jasno postavljene obaveze. Imamo potencijal da pregovore dovedemo do kraja", poručio je Marković.

Han je kazao kako je zabrinut sam zbog neriješenog napada na Oliveru Lakić.

"Brine nas veliki broj napada na novinare, kao i što je malo napadača privedeno pravdi", rekao je Han

On je pozvao Markovića i Vladu da ojačaju povjerenje u pravosuđe.

"Sloboda štampe je glavni pokazatelj vladavine prava. Ne postoje prečice na EU putu. Dalji napredak mjeriće se isključivo na osnovu zasluga", naveo je Han.

Crna Gora, kako je saopštio, mora usvojiti evropske vrijednosti, ne samo na papiru već i u praksi.

"Ekonomski napredak ide uz razvijanje vladavine prava. To je pravilo u EU".

 

 Han je podsjetio da je Šumanova deklaracija, imala za cilj napredak cijele Evrope.

"To je i dalje proces, ali smo postigli puno. Drago mi je što smo taj dan obilježili i ovdje u zemlji koja je najviše napredovala u integracijama. Strategija koju je EU usvojila za zemlje Zapadnog Balkana velika je prilika za region, ali i odgovornost".

Crna Gora je prelijepa, kazao je Han, i poželio svima uspješnu turističku sezonu.

"Ekonomija je važna, ali jednako tako i vladavina prava", naveo je Han i nazdravio za evropsku budućnost Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније