Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V. [ rtcg.me ]

11. 05. 2018. 16:12   >>  20:08 7

POSJETIO LAKIĆ

Han: Ozbiljno zabrinuti za vladavinu prava

Evropski komesar za dobrosusjedsku politiku i proširenje posjetio je novinarku Vijesti, Oliveru Lakić, koja je ispred svog stana u Podgorici ranjena prije nekoliko dana.

 

Han, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, na Tviteru je objavio da je Lakićevu posjetio u prostorijama Vijesti.

"Lakić i ostali neriješeni slučajevi napada na novinare pojačavaju ozbiljnu brigu za vladavinu prava u Crnoj Gori. Evropska unija očekuje da ti slučajevi budu istraženi valjano, kao i da napadači i nalagodovci napada budu privedeni pravdi", napisao je Han na Tviteru.

On je, novinarima, nakon susreta sa Lakić i rukovodstvom Vijesti, kazao da će o tome danas razgovarati i sa premijerom Duškom Markovićem.

"Ako nema jasnog napretka u ovoj oblasti to će definitivno ometati evropsku perspektivu Crne Gore", poručio je Han.

On je podsjetio da u Crnoj Gori boravi povodom proslave 9. maja, Dana Evrope.

„Proslava ovog datuma je u sijenci događaja kojima smo svjedočili prije nekoliko dana, koji je predstavljao napad na medijske slobode, slobodu izražavanja koja je centralna vrijednost Evropske unije. To je nešto što smatramo neprihvatljim", rekao je Han.

Brisel, kako je dodao, očekuje da odgovorni za napad na Lakić budu privedeni pravdi.

"Nije bitno da li se radi o sitnoj ili krupnoj ribi. Radi o nečemu o čemu nema pregovaranja, riječ je o Evropskoj uniji i pravu svakog pojedinca, ne samo novinara, na slobodu izražavanja".

Han je naveo kako ne smije da živi u strahu.

"Uvjeravam vas da neću prestati da govorim o ovome. Ovaj slučaj stoji na vrhu naše agende u odnosu sa Crnom Gorom. Niko nas ne može uvjeriti da je situacija dobra, ukoliko to nije tako. Gledamo suštinu i gledamo listu postignutih rezultata. Ne samo da li su usvojeni adekvatni zakoni, već i da li su oni sprovedeni".

Evropski komesar se i osvrnuo na ocjene da je Crna Gora lider u evropskim integracijama.

"Uvijek govorim da budem precizan, da je Crna Gora, kada je u pitanju otvaranje poglavlja, najviše napredovala u odnosu na sve ostale zemlje kandidate u regionu. Ali otvaranje poglavlja i vođenje pregovora sa nama još uvijek nije garancija da ste na prvom mjestu ukoliko stvari nijesu onakve kakve bi trebalo da budu. Stoga treba razlikovati koliko je poglavlja otvoreno i ono gdje se zemlja zapravo u suštini nalazi. Dakle to je jasna razlika koju bih vas zamolio da razumijete i poštujete", poručio je Han.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније