Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 05. 2018. 15:09   >>  15:03

KIRHBAUM U CG

Jačanje vladavine prava donijeće najviše benefita

Jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije i kriminala donijeće najviše benefita građanima Crne Gore, kazao je predsjednikom Odbora za poslove Evropske unije u njemačkom Bundestagu, Ginterom Krihbaumom tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore, Ivanom Brajovićem. Crnogorski premijer, Duško Marković u razgovoru sa gostom iz Njemačke kazao je da Crna Gora čini i činiće sve da doprinese uspjehu Berlinskog procesa.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, Kirhbaum je istakao da je Crna Gora od nezavisnosti ostvarila izvanredan progres.

"Mnogo toga je urađeno, ali ima i još posla", istakao je predsjednik odbora Bundestaga.

Krihbaum je, kako se dodaje, naglasio da će "jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije i kriminala koji su obuhvaćeni poglavljima 23 i 24, donijeti najviše benefita građanima Crne Gore".

"Kada je riječ o integraciji Zapadnog Balkana, Njemačka se zalaže da kvalitet reformi odredi brzinu pristupanja zemalja kandidata Evropskoj uniji i da posebno cijeni stabilizujuću ulogu i dobrosusjedske odnose Crne Gore u regionu", navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o bojkotu, kako se dodaje, sagovornici su se saglasili da je samo parlament mjesto za razgovor i donošenje odluka.

"Krihbaum je naglasio da bi u Njemačkoj bilo nezamislivo odbijanje izabranih poslanika da predstavljaju interese svojih birača u parlamentu. U tom kontekstu, dodao je da se regularnost održanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ne može dovoditi u pitanje, posebno imajući u vidu da su relevantne međunarodne institucije dale ocjenu da su izbori bili korektni i sprovedeni u okviru vladavine prava", navodi se u saopštenje.

Brajović zahvalio je na kontinuiranoj podršci Njemačke Crnoj Gori na njenom evroatlanskom i evropskom putu i naglasio da je važno da EU i njene članice podržavaju princip regate.

"Predsjednik crnogorskog parlamenta smatra da u procesu pregovora, prije svega u interesu građana Crne Gore, prednost treba dati kvalitetu reformi i da njihovim sprovođenjem državu i društvo mijenjamo na bolje", zaključuje se u saopštenju. 

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, zahvalivši se na podršci SR Njemačke procesu evropskih integracija Crne Gore, Marković je posebno istakao kapitalan značaj u cijelom regionu Zapadnog Balkana, inicijative koju je Berlinskim procesom inicirala kancelarka, Angela Merkel.

"Pokrenuli smo zahvaljujući tome stvari na Balkanu sa mrtve tačke. Mislim da su prvi efekti već uočljivi", rekao je Marković izražavajući uvjerenje da je u regionu u tom procesu potrebno više efikasnosti posebno kada je riječ o saradnji u oblastima bezbjednosti i razvoja infrastrukture.

"Crna Gora čini i činiće sve da doprinese uspjehu Berlinskog procesa", rekao je premijer Marković.

kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Marković je dodao da Crna Gora želi da unaprijedi bilateralnu saradnju sa SR Njemačkom i to ne samo na ekonomskom planu, u privlačenju njemačkih investicija, već i na polju prenošenja znanja i iskustava koja bi ojačala našu zemlju i njene kapacitete. U tom kontekstu Premijer je podsjetio na veliki značaj i efekat stručne pomoći Njemačke u procesu reforme našeg pravosuđa.

Kako se navodi u saopštenju, predsjednik Odbora za evropske poslove Bundestaga je izrazio zadovoljstvo procesom evropskih integracija Crne Gore.

"Njemačka podržava vaš put u Evropsku uniju", rekao je Ginter Kirhbaum dodavši da je u tom procesu potrebno donijeti još važnih i teških odluka posebno u oblasti vladavine prava.

Predsjednici Vlade Crne Gore i Odbora za evropske poslove Bundestaga, kako je saopšteno, saglasili su se u ocjeni da je za dalje kvalitetno vođenje tog procesa od velike važnosti uspješna ekonomska politika Vlade Crne Gore.

"Marković je upoznao čelnika Odbora za evropske poslove Parlamenta SR Njemačke sa činjenicom da je prekjučerašnji oružani napad na novinarku Oliveru Lakić doživio snažnu osudu kako predstavnika Vlade tako i cijele Crne Gore, ocijenio da taj napad doživljava i kao napad na demokratiju i demokratske institucije i naglasio da je potrebno da istraga napada brzo dā rezultate", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније