Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 05. 2018. 11:41 >> 11:35

OVE GODINE

Od UN-a Crnoj Gori 14,7 miliona $

Tokom 2017. godine, organizacije UN-a su u Crnoj Gori, u saradnji sa Vladom, realizovale programe i projekte vrijedne 10 miliona dolara dok je za 2018. godinu planirana implementacija programa i projekata u vrijednosti od 14,7 milion dolara, saopšteno je na sastanku Nadzornog komiteta za praćenje implementacije Integrisanog programa Ujedinjenih nacija za Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjski poslova na jedanaestom sastanku Nadzornog komiteta za praćenje implementacije Integrisanog programa Ujedinjenih nacija za Crnu Goru koji Vlada Crne Gore i Sistem UN u zemlji sprovode pod modalitetom "Djelujući kao jedan" razmatrani su ključni rezultati saradnje Vlade Crne Gore i Sistema Ujedinjenih nacija (UN) u zemlji u 2017. godini kao i planirani rezultati za 2018.

Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović i rezidentna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, kako dodaju, izrazili su zadovoljstvo saradnjom Sistema UN u zemlji i države Crne Gore, a razmotrene su i mogućnosti njenog daljeg unapređivanja.

Darmanović je kazao da su Zaključci procesa integrisanja, intenziviranja i podrške politikama održivog razvoja Crne Gore (MAPS) pokazali na koji način se globalna Agenda održivog razvoja do 2030. može najbolje povezati sa procesom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

"Jedan od glavnih zaključaka jeste da su razvojne agende kompatibilne i da će proces evropskih integracija doprinijeti napretku u ostvarivanju čak dvije trećine pod-ciljeva Agende održivog razvoja", ocijenio je Darmanović.

Rezidentna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, dodaju, osvrnula se na razvojne uspjehe Crne Gore u prethodnom periodu, sa posebnim akcentom na ratifikaciju Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

"Važno je da nastavimo da udruženim snagama radimo na ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, prije svega na jačanju poštovanja ljudskih prava, naročito najugroženijih, ali i na rješavanju ekoloških problema, razvoju zelene ekonomije i osnaživanju mladih", kazala je Mekluni.

Tokom sastanka, usvojen je Godišnji plan rada za 2018. godinu u okviru petogodišnjeg razvojnog okvira saradnje Crne Gore i UN (2017-2021) i prezentovani su ključni rezultati saradnje UN i Crne Gore iz prethodne godine.

"Ona se realizuje kroz četiri oblasti: demokratsko upravljanje, održivost životne sredine, socijalna inkluzija i ekonomsko upravljanje. Takođe, na sastanku su predstavljeni zaključci Izvještaja MAPS-a, a prezentovani su i finansijski rezultati u okviru Integrisanog programa UN 2017-2021", zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније