Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

08. 05. 2018. 18:02   >>  19:37

VAŽNO ZA CG

"Proširenje EU da ostane prioritet"

Za Crnu Goru je veoma važno da proširenje Evropske unije (EU) ostane visoko na agendi prioriteta, poručio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je danas razgovarao sa delegacijom parlamenta Holandije koja boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, tokom sastanka je ocijenjeno da su bilateralni odnosi Crne Gore i Holandije veoma dobri.

„Darmanović je izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku ostvarivanju strateških vanjskopolitičkih ciljeva Crne Gore – učlanjenju u NATO i procesu evropske integracije“, kaže se u saopštenju.

On je naveo da je Crna Gora privržena jačanju evropske perspektive svih država regiona i vrjednovanju individualnih rezultata i naglasio da je sa 30 otvorenih poglavlja, nesporno lider u procesu evropske integracije.

Za Crnu Goru je, kako je dodao Darmanović, veoma važno da proširenje EU ostane visoko na agendi prioriteta.

On ocijenio da za Crnu Goru ostvareni napredak predstavlja dodatan podsticaj daljem ispunjavanju obaveza sa evropske agende.

Članovi delegacije parlamenta Holandije, koju predvodi predsjednik Odbora za evropske poslove Malik Azmani, kazali su da je cilj njihove posjete da sa zvaničnicima razgovaraju o ostvarenim rezultatima i izazovima u procesu evropske integracije.

Brajović: Politika proširenja se mora nastaviti

Politika proširenja EU mora se nastaviti, i ne se smije ugasiti optimizam potencijalno novih članica o njihovoj evropskoj budućnosti, ocijenio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović na sastanku sa predstavnicima Odbora za evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Holandije.

Kako je saopšteno iz Skupštine, tokom razgovora naglašen je značaj intenziviranja parlamentarne saradnje i kontinuiteta političkog dijaloga za dalje unaprjeđenje prijateljskih odnosa između dvije zemlje.

Navodi se da je Brajović upoznao sagovornike sa aktuelnim dešavanjima na političkom i ekonomskom planu u Crnoj Gori, pri čemu je istakao da Holandija predstavlja primjer uspješne i razvijene zemlje, kao i da su njena iskustva u turizmu, energetici i poljoprivredi posebno dragocjena za Crnu Goru.

„Naglašavajući da Crna Gora daje prednost kvalitetu reformi u odnosu na rokove, Brajović je kazao da se politika proširenja mora nastaviti, odnosno da se ne smije ugasiti optimizam potencijalno novih članica o njihovoj evropskoj budućnosti“, kaže se u saopštenju.

Pri tome je, kako se navodi, istakao da se stimulisanjem Crne Gore, koja je najviše postigla na evropskom putu, ukazuje pravac kojim treba da se kreću i druge države kandidati.

Azmani je poželio Crnoj Gori puno uspjeha u ispunjavanju neophodnih kriterijuma za članstvo u EU.

„On je istakao vidan napredak koji je Crna Gora postigla u procesu pregovora, uz jasan stav da će Holandija, kao i do sada, nastaviti da bude principijelna i objektivna kad je riječ o ocjenjivanju napretka zemalja kandidata“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније