Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

07. 05. 2018. 07:20   >>  07:15

SAMIT U SOFIJI

Velika očekivanja i puno izazova

Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji će biti održan u Sofiji 17. maja, predstavlja prvi i najvažniji politički znak da EU i njeni zapadnobalkanski partneri ne dijele samo isti geografski prostor, već i političke ciljeve i istu sudbinu.

To je poručila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini. To je dobar signal za Zapadni Balkan, ocjenjuje za Dnevnik Predsjednik Evropskog pokrete u Crnoj Gori, Momčilo Radulović, napominjujući ipak da zbog unutrašnjih problema pojedninih zemalja članica, rezultati Samita neće biti takvi kakvi se očekuju.

Izjava Mogerini i nastavak promovisanja politike proširenja dobar je signal za Zapadni Balkan, ocjenjuje predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović, koji će boraviti u Sofiji. 

“Vidimo i da Mekedonija i Albanija počinju pregovore, to su pozitivni signali, naravno, problema ima još puno, svi imamo set zajedničkih problema i set posebnih, mi u Crnoj Gori smo i dalje lideri nadamo se da ćemo do 2025. pronaći modus institucionalni i politički da u tom periodu postanemo članica EU”, kazao je Radulović.

Zemlje članice EU rade na konačnom tekstu dokumenta koji će biti usvojen na samitu koji bi trebalo da potvrdi evropsku perspektivu za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Međutim, nije sve tako jednostavno. Organizovanje samita prolazi kroz ozbiljne poteškoće, počev od odbijanja nekih zemalja da učestvuju zbog Kosova sve do ozbiljne opasnosti da deklaracija ne bude usvojena zbog nedovoljne posvećenosti zemalja EU daljem proširenju. Z
bog svega što se dešava iza scene, kaže Radulović, a tiče se pojedinačnih interesa zemlja, uspješnost Samita postaje upitna.

“Problemima koje je Španija imala za Kosovo, ne samo ona ali najviše ona, u ovom trenutku zbog svojih unutrašnjih problema, refleksija tih problema pojedinačnih zemalja članica jeste da rezultati neće biti takvi kakvi se očekuju . Deklaracija jeste nastavak preuzimanja obaveza, ali ne konkretnih kao što smo očekivali”, kazao je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније