Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

04. 05. 2018. 22:44 >> 22:50

NAREDNI BUDŽET PREDVIĐA

Više novca kako bi se pripremili za EU

Nacrt novog budžeta Evropske unije (EU) predviđa znatno povećanje sredstava namijenjenih za pretpristupnu pomoć Zapadnom Balkanu. Međutim, ne predviđa odvajanje sredstava za dalje proširenje, iako ovaj vremenski period obuhvata i indikativni datum kada bi trebale Srbija i Crna Gora da uđu u EU.

Višegodišnji finansijski okvir obuhvata period od 2021. do 2027. i predviđa 1.087 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 1,1 odsto za bruto nacionalni dohodak, ali isključuje Veliku Britaniju, čiji odlazak iz evropske porodice je predviđen za narednu godinu.

Evropski komesar za budžet Ginter Etinger je prilikom predstavljanja naglasio da “niti jedan euro nije odvojen za potencijalne članice”.

Međutim, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocijenio je danas da će naredni dugoročni budžet koji je predložila Evropska komisija biti dobar za Zapadni Balkan jer je planirano više novca za pomoć.

Evropska komisija u predlogu budžeta od 2021. do 2027. godine predvidjela 14,5 milijardi eura za pretpristupnu pomoć, što je povećanje od 20 procenata u odnosu na aktuelni budžet.

"To znači da će biti više novca za cijeli region Zapadnog Balkana, kako bi se pripremili za pristupanje Evropskoj uniji", naveo je Fabrici u pisanoj izjavi, prenosi N1.

Učlanjenje Hrvatske primjer fleksibilnosti budžeta

Druga dobra vijest, kako je naveo, je to što će budžet biti fleksibilan da se prilagodi novom članstvu kada kandidati budu spremni za prijem.

"To smo istakli u Strategiji za Zapadni Balkan, koja je usvojena u februaru, a jednom smo se već i suočili sa tim kada je Hrvatska 2013. godine postala članica Evropske unije, a budžetski period je trajao do 2014", precizirao je Fabrici.

Fabrici je rekao da predlog budžeta "jasno potvrđuje obaveze Evropske komisije prema Zapadnom Balkanu".

Prema njegovim riječima, ovakav predlog budžeta jasno potvrđuje posvećenost Evropske komisije Zapadnom Balkanu.

U predlogu novog višegodišnjeg budžeta EU za Instrument pretpristupne pomoći (IPA) iz kojeg se izdavajaju sredstva za reforme u zemaljama kandidatima za EU, predviđena je suma 1,2 puta veća nego u tekućem budžetu, odnosno po oko dvije milijarde eura godišnje usklađeno sa inflacijom.

Za period 2021-2027. za IPA je predviđeno 12,865 milijardi eura prema cijenama u 2018. odnosno 14,5 milijardi eura usklađeno sa inflacijom, navodi se u juče objavljenom predlogu budžeta EU.

"IPA će podržavati zemlje kandidate i potencijalne kandidate na njihovom putu ispunjavanja kriterijuma za članstvo. Takođe će doprinijeti postizanju širih evropskih ciljeva osiguranja stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta u neposrednom susjedstvu Unije", navodi se u dokumentu EU.

Najveći gubitnici u novom budžetu EU, kako je predloženo, biće koheziona politika i poljoprivreda, sa smanjenjem sredstava za sedam odnosno pet odsto.

Ono po čemu se novi budžet razlikuje jeste i predloženi novi mehanizam za zaštitu budžeta od finansijskih rizika zbog nedovoljne vladavine prava koji zapravo znači uspostavljanje "veze" između finansiranja EU i stanja vladavine prava u nekoj članici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније