Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me [ Objavio: O.Z. ]

27. 04. 2018. 19:19   >>  22:40 3

VUJANOVIĆ U SKOPLJU

Crna Gora će i ubuduće biti dobar susjed

Crna Gora će i nadalje biti dobar susjed i partner svima u regionu i nastaviti sa saradnjom u oblastima od zajedničkog interesa, poručio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović na godišnjem sastanku lidera regionalnog Procesa Brdo-Brioni u Skoplju.

Učesnike sastanka dočekao je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov kao domaćin, zajedno sa predsjednicima zemalja koje su incijatori tog procesa, Slovenije i Hrvatske, Borutom Pahorom i Kolindom Grabar-Kitarović.

Pored Ivanova, Pahora, Grabar-Kitarović i Vujanović, sastanku prisustvuju predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Albanije Ilir Meta, Kosova Hašim Tači i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Specijalni gosti ovogodišnje konferencije Procesa Brdo-Brioni su predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i bugarski premijer Bojko Borisov.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Proces Brdo-Brioni ocijenio uspješnim u stvaranju povjerenja u regionu i ohrabrivanju evropskih integracija, kao i u drugim oblastima u sinergiji sa Berlinskim procesom.

"Strategiju Evropske unije za Zapadni Balkan ocijenio je vrijednim dokumentom koji obezbjeđuje snažnije prisustvo Evropske unije u regionu i realnu dinamiku procesa pridruživanja. Članstvo Crne Gore u Uniji je predstavio kao državni prioritet i iskazao njenu spremnost da nastavi sa procesom reformi u tom cilju. Istakao je očekivanje da će EU samit u Sofiji dati dalji podsticaj EU integracijama svih država regiona", navodi se u saopštenju.

Vujanović je naglasio da je potrebno ispuniti preuzete obaveze u pogledu regionalnog tržišta. Založio se za uključivanje država regiona u Evropsku energetsku uniju, što bi donijelo veću stabilnost energetskih sistema, a time i obezbjedilo ekonomski rast.

"Ukazao je da su zajednički infrastrukturni projekti unutar evropskih koridora neophodnost i šansa za snaženje ekonomije. Konstatovao je ekonomsku opravdanost ubrzanja trensporta preko granica regiona uz primjenu modernih tehnologija po postizanju adekvatnih međudržavnih sporazuma", piše u saopštenju.

Crnogorski predsjednik je podržao strategiju za digitalnu povezanost regiona koja je šansa stvaranja novih radnih mjesta.

"Snažno je podržao Agendu za mlade i proširenje kompetencija Regionalnog centra za mlade sa sjedištem u Tirani. Ukazao je na neophodnost zajedničkih istraživačkih i obrazovnih projekata koje bi mladima dalo šansu za profesionalni razvoj i obezbjedilo visokokavlitetna radna mjesta", saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Svjesni šta je ključno za napredak

Zaključak danas održane konferencije u Skoplju je da odgovornost pripada zemljama kandidatima i potencijalnim kadidatima za članstvo u EU, koje treba i dalje posvećeno da rade na traženim reformama.

Kako se navodi u zaključku, učesnici ovogodišnje sjednice tog regionalnog procesa su svjesni da su vladavina prava, osnovna ljudska prava, efikasno sudstvo i dobra vladavina, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključni za napredak, razvoj i stabilnost.

Predsjednici Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Albanije, Kosova, BiH, predsjednik Evropskog savjeta i premijer Bugarske su u zajedničkom zaključku naveli da podržavaju objektivne kriterijume za proširenje EU zemljama članicama Procesa Brdo-Brioni, gdje se ističe procjena individualnih zasluga.

Učesnici su pozdravili poruke i konkretne predloge Strategije EU za Zapadni Balkan i potvrdu vjerodostojnog proširenja i jačanja angažmana EU na Zapadnom Balkanu.

U zaključku je posebno pozdravljen predstojeći Samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji, kao konkretan izraz obnovljenog pristupa EU Zapadnom Balkanu.

"Ohrabrujemo rješavanje otvorenih pitanja i sporava u duhu doborsusjedstva i međunaordnog prava, uz pozivanje na sredstva za mirno rješenje, prije svega na stalne međunarodne sudove, tribunale i arbitraže", poručili su predsjednici zemalja Zapadnog Balkana.

Ti regionalni lideri očekuju dalju pomoć EU za poboljšavanje transportne, energetske i digitalne povazanosti zemalja Procesa Brdo-Brioni, uz snažnu podršku postojećim projektima.

Odlučeno je da će se naredni sastanak održati iduće godine u Tirani.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније