Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

27. 04. 2018. 19:10 >> 19:12
3

ODBORNIK DEMOKRATA

Zenović: Predlog Zakona u korist Đukanovića

Odbornik Demokrata u SO Budva Đorđe Zenović kazao je da je namjera da se Predlog zakona o predsjedniku Crne Gore usvoji u skupštini prije inauguracije Mila Đukanovića, kako bi on stekao pravo da po okončanju mandata ode u penziju "sa pozicije slične onoj na kojoj je odradio i pripravnički staž – pozicije visokog funkcionera".

"Naravno, eventualna i sve izvjesnija nova vlast sačinjena od sadašnje opozicije i ukoliko ukine jedan takav akt, Đukanović bi se pozivao na stečeno pravo. Javnost najviše polemiše oko iznosa sredstava koje će počasni Predsjednik dobijati mjesečno, ali to nije svrha donošenja ovog akta. Đukanović ne živi niti je ikada živio od plate. Namjera se krije u onome što ne vidimo, jer tekst Predloga nigdje nije objavljen, a opravdano sumnjam da se stvara pozicija da se u moru raznih benefita, priviliegija i prinadležnosti koje će se omogućiti počasnom Predsjedniku, nađe i doživotni imunitet od krivičnopravnog gonjenja", poručio je Zenović.

Kako je istakao, Đukanović i Vlada šalju jasnu poruku "da su u panici i da vide da se bliži kraj njihovog apsolutizma".

"I ne samo kroz ovaj akt, već kroz brojne koji su do sada predlagani i usvajani, poput Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata, ali i mnoge koji tek čekaju da ugledaju svjetlost dana. Brže bolje se provlače rješenja koja će im omogućiti da Crnu Goru do kraja iscijede i uzmu što još mogu. Konačno, vrlo je uptina usklađenost ovakvog Predloga sa Ustavom Crne Gore. Prema mom tumačenju, Zakon o Predsjedniku Crne Gore predstavlja jedan od akata kojima se uređuje izborno zakonodavstvo, a za usvajanje takvog jednog akta je potrebna dvotrećinska većina u Skupštini Crne Gore", saopštio je odbornik Demokrata.

On je rekao da Ustav ne poznaje kategoriju počasnog Predsjednika Crna Gora 

"U krajnjem, siguran sam da će ovakav jedan akt ipak završiti na Ustavnom sudu, jer će se tek pokrenuti lavina reakcija, a kao rezultat sigurno i inicijative za ocijenu ustavnosti", smatra Zenović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније