Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R. [ Mina ]

27. 04. 2018. 14:38 >> 14:33
13

DARMANOVIĆ SMATRA

Treba poboljšati odnose sa Rusijom

Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je sa Rusijom treba poboljšati odnose i da tako svi razmišljaju.

Darmanović je, nakon sjednice Savjeta na nivou ministara vanjskih poslova, kazao da Crna Gora ne želi loše odnose ni sa kim, i da nikad to nije željela.

„Mi smo samo branili pravo na svoj izbor, bez obzira na to ko ga ugrožava. Da bi odnosi bili poboljšani, potrebni su napori obje strane. Mi ne vidimo sebe kao uzrok pogoršanja odnosa sa Rusijom, pa se nadamo da će vremenom doći do uzajamnih napora”, kazao je Darmanović crnogorskim novinarima u Briselu.

On je rekao da su neki odnosi dobri, poput onih u ekonomiji i turizmu.

“Vjerujemo da će politički nivo doći do nekog normalnog nivoa pri čemu svako zadržava svoje pozicije”, kazao je Darmanovic.

On je objasnio da su teme današnjeg sastanka Savjeta bile Rusija, Sjeverna Afrika i južni Mediteran, Avganistan i politika otvorenih vrata.

Darmanović je kazao da je na Savjetu potvrđena ocjena da je djelovanje Rusije nije prihvatljivo za NATO i da odatle dolaze različite prijetnje da je izvršila mnoge akcije na koji se moralo odgovoriti.

„NATO je reagovao adekvatno, pokazao i snagu i jedinstvo u slučaju u Solizberiju pokazao snažno jedinstvo članica u odgovoru“, kazao je Darmanović.

On je rekao da sa druge strane NATO ostaje otvoren za dijalog sa Rusijom.

„Bilo da je riječ o savjetu NATO Rusija, ili o kontaktima načelnika generalštabova. U tom smislu pozdravili smo nedavni sastanak Vrhovnog komandanta snaga NATO i načelnika generalštaba Rusije“, naveo je Darmanović.

On je kazao da je pristup u kome mora da se drži otvoreni dijalog, a sa druge strane i da se odgovori na prijetnje, ostaje potvrđena i uspješna politika NATO prema onomo što dolazi iz Rusije.

„Što se tiče Zapadnog Balkana zanitersovani smo da Rusija poštuje izbore zemalja koje one prave, i da se ne miješa u unutrašnje stvari. Bili bi smo ohrabreni ukoliko Rusija pokaže te namjere što do sada nije bio slučaj i to mome smo razgovarali“, naveo je Darmanović.

On je rekao da je razgovarano, ne samo o zapadnom Balkanu, nego i o Siriji i drugim poljima na kojima se ti interesi suočavaju.

„Što se tiče južnog pojasa saglasili smo se da su potrebni dodatni napori za obučavanje lokalnih snaga u borbi protiv terorizma u Iraku i na drugim mjestima i da je obučavanje lokalnih snaga dalo rezultate“, zaključio je Darmanović.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније