Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 04. 2018. 10:16   >>  10:16 3

GUTEREŠ OCIJENIO

CG faktor stabilnosti u regionu

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija (UN), Antonio Gutereš izrazio je zahvalnost Crnoj Gori za posvećenosti UN-u, čestitao na sprovedenim reformama i kazao da je Crna Gora faktor stabilnosti u regionu.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je u Njujorku na događaju na visokom nivou Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) o izgradnji mira i održivom miru, na poziv predsjedavajućeg 72. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Miroslava Lajčaka. 

"Darmanović je kazao da održavanje mira i sigurnosti nije samo zadatak UN-a i drugih međunarodnih organizacija, već proces individualne, kolektivne i institucionalne transformacije zasnovane na univerzalnim vrijednostima poštovanja života, pravde, solidarnosti i ljudskih prava", navodi se u saopštenju ministarstva.

Istakavši posvećenost Crne Gore postizanju zajedničkih ciljeva i rezultata, Darmanović je kako se dodaje, ukazao na važnost prevencije sukoba i izgradnje trajnog mira koji zahtijevaju održiva i adekvatna rješenja. 

"Crnogorski šef diplomatije je, takođe, ukazao na značaj koji Crna Gora pridaje ulozi žena u izgradnji mira i podvukao snažnu vezu između njihovog intenzivnijeg uključivanja u sprječavanje i rješavanje konflikata i učešća u procesima donošenja odluka u pravcu izgradnje održivog mira. Na toj liniji, informisao je da se Crna Gora nedavno pridružila Grupi prijatelja žene, mir i sigurnost", kazali su iz ministarstva.

Učesnici su, kako navode, ocijenili da taj sastanak predstavlja još jednu potvrdu snažne posvećenosti predsjedavajućeg Generalne skupštine Miroslava Lajčaka jačanju sistema UN-a i realizaciji prioriteta njegovog predsjedavanja. Ukazano je na važnost intenzivnije saradnje UN-a sa državama članicama na planu prevencije konflikata i pružanja podrške u svim fazama sukoba.

Na marginama skupa, crnogorski šef diplomatije razgovarao je i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Antoniom Guterešom. 

Darmanović je izrazio zadovoljstvo susretom, koji je još jedna potvrda kontinuiranog dijaloga Crne Gore i UN-a na visokom nivou. Naglasio je da će Crna Gora, pod okriljem UN-a i promovišući temeljne vrijednosti organizacije, nastaviti da pruža svoj doprinos u pravcu pronalaženja održivih rješenja za tekuće izazove sa kojima se suočava međunarodna zajednica. 

"U tom pravcu, ocijenio je da poseban akcenat treba staviti na snaženje aktivnosti u pravcu izgradnje mira i održivog mira na državnom, regionalnom i globalnom nivou, te jačanju i unaprjeđenju uloge žena i mladih u prevenciji konflikata. Generalni sekretar Gutereš je izrazio zahvalnost Crnoj Gori za posvećenost Ujedinjenim nacijama. Čestitao je na sprovedenim reformama i kazao da je Crna Gora faktor stabilnosti u regionu", saopšteno je iz ministarstva.

Učešćem ministra Darmanovića na sastancima na visokom nivou, ocjenjuju, dodatno je afirmisana dosadašnja saradnja Crne Gore sa UN-om i predstavljene aktivnosti na nacionalnom planu, usmjerene ka pružanju podrške naporima predsjedavajućeg Generalne skupštine u realizaciji postavljenih prioriteta, prvenstveno u dijelu prevencije konflikata i izgradnje mira. 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније