Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

24. 04. 2018. 17:23 >> 17:17

RUMUNSKI ZVANIČNICI PORUČILI

Učlanjenje CG u EU među prioritetima

Učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju (EU) biće na vrhu liste prioriteta rumunskog predsjedavanja Savjetom Unije, koje je planirano za prvu polovinu naredne godine, poručeno je tokom posjete delegacija skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike parlamentu Rumunije.

Delegacija Odbora, koju je predvodio predsjednik Andrija Nikolić, sastala se u Bukureštu sa predstavnicima rumunskog parlamenta i Ministarstva vanjskih poslova te države.

Kako je saopšteno iz Skupštine, predsjednica Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma rumunskog parlamenta, Biro Rozalia-Ibolia, pozdravila je ozbiljnost kojom Crna Gora pristupa integracionom procesu.

„Uz ocjenu da je riječ o državi koja determiniše stabilnost u regionu, vodi uspješnu vanjsku politiku i posvećeno radi na emancipaciji društva“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Nikolić, ističući važnost parlamentarne diplomatije, iznio konkretan predlog za jačanje parlamentarne saradnje Crne Gore i Rumunije.

„Posebno je pozdravljena ideja o organizovanju zajedničkog sastanka odbora za vanjske poslove zemalja Zapadnog Bakana, koji bi bio upriličen za vrijeme rumunskog predsjedavanja Savjetom EU, što bi, prema Nikolićevim riječima, trebalo da označi početak parlamentarne dimenzije Berlinskog procesa“, kazali su iz Skupštine.

Kako su naveli, članovi odbora za vanjske i evropske poslove parlamenta Rumunije jednoglasno su ocijenili da rezultat posljednjih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori „predstavlja trijumf evropske politike“.

Zamjenik predsjednika Odbora za evropske poslove Predstavničkog doma Stefan Musoiu, obavijestio je crnogorsku delegaciju o spremnosti rumunske strane da pruži ekspertsku i tehničku pomoć kroz transfer iskustava i znanja, posebno kad je riječ o korišćenju evropskih fondova.

„Na sastancima je bilo riječi i o borbi protiv korupcije, unaprjeđenju saradnje u oblasti bezbjednosti, pravosuđa, rodne ravnopravnosti, turizma, prosvjete i nauke“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su sagovornici razmijenili mišljenja i o modelima saradnje sa dijasporom, uz saglasnost da je poboljšanju položaja iseljenika potrebno posvetiti posebnu pažnju, kroz priznavanje doprinosa koji iseljenici pružaju matičnoj državi.

„Posjeta Odbora je ocijenjena izuzetno uspješnom i konstruktivnom, i dogovoren je nastavak intezivne komunikacije, jačanje saradnje u okviru regionalnih i evropskih incijativa i organizacija, kao i održavanje redovnih konsultacija na nivou radnih dijela dva parlamenta“, dodaje se u saopštenju.

Pored Nikolića, delegaciju Odbora za međunarodne odnose i iseljenike koja je boravila u Rumunije činili su i članovi tog tijela Nada Drobnjak i Miloš Nikolić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније