Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

24. 04. 2018. 14:14 >> 14:07

BRAJOVIĆ PORUČIO

CG ne traži prečice do EU

Crna Gora ne traži prečice na putu do članstva u Evropsku uniju, ali očekuje aktivniji i realniji pristup kada je riječ o proširenju, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Evropske unije, održanoj u glavnom gradu Estonije Talinu.

“Treba imati u vidu stepen ostvarenog napretka, kao i brojne izazove s kojima se naša zemlja suočava. Svaka država kandidat treba da bude primljena onog trenutka kad bude spremna za članstvo. Princip regate smatramo jedinim pravednim”, poručio je Brajović.

Brajović je podsjetio da su građani Crne Gore na predsjedničkim izborima - kao i svim prethodnim od nezavisnosti - podržali proevropsku i prozapadnu politiku i da tu činjenicu treba vrjednovati i nagraditi.

“Crna Gora je značajna država Zapadnog Balkana, ona će i drugim zemljama popločati put ka Evropskoj uniji”, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na sastanku sa Brajovićem i izrazio optimizam u pogledu ulaska Crne Gore u EU do 2025.godine.

Kako je saopšteno iz Skupštine, on je iskazao spremnost na zajednički rad i lični doprinos jačanju ekonomije i reformskih procesa u Crnoj Gori.

Brajović je razgovarao sa predsjednicima parlamenata država koje trenutno i u narednom periodu predsjedavaju Evropskom unijom: Cvetom Karajačevom iz Bugarske, Volfgangom Sobotkom iz Austrije, Paulom Risiko iz Finske. Održani su sastanci i sa predsjednicom Senata Italije Marijom Elizabetom Alberti Kazelati, predsjednicima parlamenta Francuske Žerarom Laršerom i Švedske Urabnom Ahlinom.

“Svi sagovornici su istakli dobre bilateralne odnose sa Crnom Gorom i iskazali zadovoljstvo odlukom građana da na proteklim predsjedničkim izborima potvrde proevropsku budućnost svoje zemlje”, saopšteno je iz Brajovićevog kabineta.

U Zaključcima konferencije koje su usvojili predsjednici parlamenata EU, naglasak je stavljen na proširenje kao ključnu politiku Unije, koja mora biti zasnovana na principu dostignuća svake zemlje pojedinačno.

“Jedan od zaključaka navodi da zbog jačanja spoljašnjih uticaja na zemlje ZB, od ključnog je značaja da EU nastavi da štiti svoje vrijednosti i interese u regionu”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније