Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 04. 2018. 09:38 >> 09:44

DARMANOVIĆ - LAJČAK

CG konstruktivan i pouzdan partner UN-a

Crna Gora je konstruktivan i pouzdan partner kako u regionu Zapadnog Balkana, tako i u okviru međunarodne zajednice, kazao je predsjedavajući Generalnom skupštinom Ujedinjenih Nacija, Miroslav Lajčak tokom razgovora sa crnogorskim šefom diplomatije Srđanom Darmanovićem.

Darmanović je učestvovao u Njujorku na otvorenoj debati Savjeta bezbjednosti UN o mladima, miru i bezbjednosti. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, tokom izlaganja na debati, Darmanović je ocijenio da mladi ljudi širom svijeta mogu dati značajan doprinos održavanju mira i stabilnosti i, u tom kontekstu, naglasio da je potrebno da imaju važnu ulogu u tom procesu i intenzivno učestvuju u društvenom, političkom, ekonomskom i kulturnom razvoju.

"Moramo kontinuirano i marljivo raditi na svim nivoima kako bismo podigli svijest među mladima i predstavili im prava i mogućnosti koja im stoje na raspolaganju. Crna Gora podržava sve napore usmjerene na rješavanje potreba i prioriteta mladih i predlaganje održivih rješenja za njihove probleme", kazao je ministar. 

Izrazio je uvjerenje da je ulaganje u mlade najbolja investicija za stabilnost i prosperitet crnogorskog društva.

Crnogorski šef diplomatije je zaključio da pitanje mladih, mira i sigurnosti zahtijeva zajedničke akcije, i poručio da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan partner u nastojanjima da se stvori prostor za doprinos mladih miru i bezbjednosti.

Ministar Darmanović je u Njujorku imao i odvojeni susret sa predsjedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslavom Lajčakom.

Tokom razgovora, ministar je istakao spremnost Crne Gore da konstruktivno i aktivno doprinese realizaciji prioriteta aktuelnog predsjedavanja. Podvukao je privrženost Crne Gore temeljnim vrijednostima UN-a i poštovanju Povelje UN-a i međunarodnih obaveza, kao i ostvarenju ciljeva definisanih u Agendi 2030.

"Snažna posvećenost održivom razvoju predstavlja i našu stratešku razvojnu politiku i, između ostalog, ogleda se u činjenici da je Crna Gora jedna od prvih zemalja koja je u Nacionalnu strategiju održivog razvoja integrisala Agendu 2030 i ciljeve održivog razvoja prenijela na nacionalni nivo", kazao je Darmanović.

Ocijenio je da, u okviru napora usmjerenih na očuvanje međunarodnog mira i bezbjednosti, akcenat treba staviti na preventivni pristup, odnosno mirnodopske metode i diplomatska sredstva kao najbolji način za trajno rješavanje konfilkata.

Predsjedavajući Generalnom skupštinom Lajčak je izrazio zadovoljstvo kvalitetnom i sadržajnom saradnjom Crne Gore i Ujedinjenih nacija, koja predstavlja primjer efikasnog partnerstva. Crna Gora je konstruktivan i pouzdan partner kako u regionu Zapadnog Balkana, tako i u okviru međunarodne zajednice.

Sagovornici su najavili nastavak zajedničkog djelovanja u ostvarenju ciljeva održivog razvoja i uspješne implementacije Agende 2030.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније