Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 04. 2018. 07:21 >> 08:53
7

IZVJEŠTAJ EK

Da li vlast "čita" opomene EU?

Dok Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore predstavlja ohrabrenje za izvršnu vlast, za predstavnike nevladinog sektora sadrži opomene i brojna upozorenja Brisela prema Vladi.

U Ministarstvu pravde kažu da je Izvještaj za njih i Vladu bio očekivan, kao i da je konstatovan napredak u Poglavljima 23 i 24.

"U prilog ovome govori i činjenica da smo mi u izvještajnom periodu otvorili šest poglavlja i jedno zatvorili. Prioritet Vlade i glavni cilj je nezavisno, efikasno i profesionalno pravosuđe," tvrdi Generalna direktorica u Ministarstvu pravde Marijana Laković Drašković, u emisiji "Replika" RTCG.

Predsjednik Skupštinskog odobra za evropske integracije Adrijan Vuksanović kaže da će Izvještaj EK, kao najrelevantniji dokument, poslužiti Crnoj Gori na putu ka EU.

Direktorica NVO Centar za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević saopštila je kako je nedopustivo da se u večerašnjoj emisiji nijesu pojavili predstavnici tužilaštva.

Uljarević je kazala da u Izvještaju ne vidi napredak jer on, kako kaže, potvrđuje ono na šta CGO već duže ukazuje, a to je da se reforme u Crnoj Gori simuliraju.

"Ako uporedite ovaj sa Izvještajem za 2015. koja je po mnogo čemi bila kritičnija, vi ćete naći malo ili nimalo ocjena koje su promijenjene. Imate identične rečenice koje su prepisane. Ako je nešto bilo isto prije tri godine i danas onda to zaista ne mogu da doživim kao napredak", ocijenila je Uljarević.

Ona tvrdi da se u Podgorici ne "čitaju" opomene i ozbiljna upozorenja Evropske unije.

"Mi imamo jedan pad entuzijazma unutar same državne uprave za proces pristupanja. Više to nije ista energija, ni pristup kao što je bio prije pet ili šest godina, a ocjene ostaju iste, dok postoje oblati gdje imamo vidljivu regresiju", rekla je Uljarević.

Ona tvrdi i da je u Strategiji proširenja EU konstatovano da je Crna Gora zarobljena država. Vuksanović tvrdi da to ne piše za Crnu Goru, već da je ona lider u regionu.

"Moram primjetiti da je to tendeciozno čitanje i vidite ono čega nema", rekao je Vuksanović Uljarevićkoj.

Laković Drašković, s druge strane, navodi kako je EK u odnosu na Izvještaj za 2016. konstatovala dobar napredak u reformi javne uprave.

"U pitanju su reformski procesi koji idu planiranom dinamikom. Uvijek može bolje, ali može i gore. EK je konstatovala napredak kada je u pitanju vladavina prava", kaže predstavnica ministarstva pravde.

Uljarević kaže da je oblast slobode medija, kako je navela, najbolji primjer koliko je "vlast spremna da ide glavom kroz zid radi zadržavanja partijskog monopola."

Dok ona tvrdi da Vlada, uprkos obećanju premijera Markovića, nema adekvatnu komunikaciju sa predstavnicima nevladinog sektora, Laković Drašković kaže da u Vladi do skoro nijesu vidjeli nikakav problem u međusobnoj komunikaciji.

Predstavnica Ministarstva pravde je ocijenila da bi aktiviranje klauzule balansa, što su od Brisela tražile četiri domaće NVO, veoma negativno uticala na građane Crne Gore.

"Klauzula balansa bi ukinula bezvizni režim sa EU, to bi bilo zaustavljanje pregovora, ne bi bilo razmjene studenata sa zemljama EU", kazala je Laković Drašković.

Vuksanović je naglasio da je neprijatno iznenađen zahtjevom tih NVO, "jer to nikad niko nije tražio".

"Ne mogu da ne primjetim trenutak u kojem su aktivirali tu temu, na taj način su se uključili u izbornu kampanju. To je bilo nekoliko dana prije predsjedničkih izbora i objavljivanja Izvještaja EK", ocijenio je Vuksanović.

Uljarević tvrdi da se, zbog tog zahtjeva prema Briselu, protiv tih NVO vodi nezapamćena hajka u tabloidnim medijima bliskim vlasti.

"Imputirate nam nekakav politički trenutak. Izvještaj EK izlazi 17. aprila, a izbori su zakazani 15. aprila, nijesmo ih zakazali mi već neko drugi. Mi smo htjeli da uoči tog izvještaja damo jedno drugačije viđenje", odgovorila je Uljarević.

Govoreći o tome da Crna Gora još uvijek nema Glavnog pregovarača, Adrijan Vuksanović kaže da je ta funkcija jako bitna i da ne vidi ništa loše da njegova kancelarija bude pri kabinetu premijera.

Laković Drašković smatra da će se na taj način unaprijediti koordinacija tog važnog procesa.

Uljarević smatra da Crna Gora ne treba glomaznu administraciju, radi apetita pojedinih ministara, već efikasan sistem koji ostvaruje suštinsku koordinaciju.

Uljarević je ocijenila da je Milo Đukanović posljednja osoba koja može da osnaži dijalog vlasti i opozicije i povratak opozicije u parlament.

"Zato što je to čovjek koji osnažuje podjele, a ne spajanje neistomišljenika", kazala je Uljarević.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније