Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 04. 2018. 19:27 >> 20:39

SJUTRA POTVRDA

Bregu generalna sekretarka RCC, naslijediće je Lukšić

Nova generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) najvjerovatnije će biti bivša ministrica evropskih integracija Albanije Majlinda Bregu. Nakon isteka trogodišnjeg mandata, Savjetom za regionalnu saradnju predsjedavaće nekadašnji crnogorski premijer Igor Lukšić. Taj predlog potvrdili su i ministri vanjskih poslova zemalja članica procesa saradnje za Jugoistočnu evropu, a konačnu potvrdu daće šefovi država ili vlada na sjutrašnjem sastanku, koji se održava na Brdu kod Kranja.

Na održanom sastanku prihvaćen je godišnji izvještaj ove organizacije za 2017-2018. godinu, kao i nominacija Majlinde Bregu za sljedeću generalnu sekretarku Vijeća na mandat od 2019. do 2021. godine.

Na sastanku, kojim su zajednički predsjedavali aktuelni generalni sekretar RCC Goran Svilanović i Matej Marn, u ime slovenačkog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), razmatrane u aktivnosti Savjeta, aktuelnosti na polju regionalne saradnje u regione, kao i predstojeći izazovi.

Učesnici godišnjeg sastanka zahvalili su Svilanoviću na njegovom nezamjenjivom doprinosu u službi regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi tokom prethodnih skoro šest godina njegovog mandata na ovoj funkciji.

Svilanović je, kako se navodi, čestitao Bregu i Lukšiću na nominacijama za dužnost generalnog sekretara RCC-a i poželio im puno uspjeha u budućem radu.

Marn je čestitao RCC-u na deset godina marljivog i posvećenog rada i odličnim rezultatima koje je organizacija do sada postigla.

„Savjet je izrastao u organizaciju koja je istinski u regionalnom vlasništvu sa važnom ulogom u oblastima od zajedničkog interesa. Tokom slovenačkog predsjedavanja SEECP-om radili smo zajednički na jačanju regionalne saradnje, zbližavajući nas kako bismo ostvarili prošlogodišnje geslo – Jugoistočna Evropa za budućnost“, kazao je Marn.

Bregu je bila ministarka evropskih integracija Albanije od 2007. do 2013. godine, a od 2005. do 2017. bila je poslanica albanskog parlamenta.

Lukšić je bio premijer Crne Gore od decembra 2010. do decembra 2012, pre toga je od 2004. bio ministar finansija, a od 2012. do 2016. godine obavljao je dužnost šefa crnogorske diplomatije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније