Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 04. 2018. 20:03 >> 08:47

EP O IZBORIMA U CG

Zabrinuti zbog profesionalnosti DIK-a

Predstavnik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Fabio Kastaldo predstavio je danas u Briselu izvještaj o predsjedničkim izborima u Crnoj Gori. Izbori su protekli mirno, većih nepravilnosti nije bilo, kandidati su slobodno vodili kampanje, ali transparentnost i profesionalizam Državne izborne komisije i nakon ovih izbora je zabrinjavajući, navodi se u izvještaju. I danas je bilo riječi o Javnom servisu. Evropski komesar za proširenje Johanes Han odboru je govorio i o Izvještaju o proširenju.

"Transparentnost DIK-a je bila upitna, jer sjednice komisije nijesu bile otvorene za javnost. Uz to, predstavnici Agencije za sprečavanje korupcije nijesu uvjerljivo odgovorili na naša pitanja, posebno kada je u pitanju finansiranje izborne kampanje. Iako su bile ispoštovane osnovne slobode, potrebno je raditi na reformi izbornih zakona", kazao je Kastaldo.

Istakao je da su mediji kandidatima omogućili predstavljanje stavova.

"Javni servis je kandidatima ustupio besplatan medijski prostor, organizovao intervjue i debate, no Milo Đukanović je odlučio da ne učestvuje u debatama sa ostalim kandidatima. Uz to, razrješenje dva člana Savjeta Radio-televizije Crne Gore zbog konflikta interesa, direktno je predstavljalo izazov za nezavisnost Javnog servisa". naveo je Kastaldo.

Poslanik Tonino Picula istakao je da ni ovi izbori nijesu poboljšali povjerenje među strankama.

"Zato što je i dalje prisutna oštra polarizacija među političkim partijama, ali vidjećemo kakav će ishod biti nakon lokalnih izbora, posebno onih u Podgorici", naveo je Picula.

Poslanici su se slozili da su izbori pokazali da je dvije trećine građana opredijeljeno za Evropsku uniju.

"To je signal da je Crna Gora na pravom putu i da je s pravom zovemo liderom u regionu", kazao je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Čarls Tanok.

O posjeti regionu, pred Odborom je govorio i evropski komesar za proširenje. Istakao je da je zemljama koje žele da se pridruže evropskoj porodici prenio poruku Brisela - da prečica na putu ka Evropskoj uniji neće biti.

"Proširenje ćemo podržati samo ako je to dobitna kombinacija za obje strane i buduće članice i Evropsku uniju. Ostalo je još posla za sve aspirante, posebno u oblasti vladavine prava i sloboda i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", kazao je Johanes Han.

On je ponovio da će od individualnog napretka zavisiti koliko će ko biti bliže Briselu. "Pritom će kvalitet biti važniji od brzine pristupanja", naglasio je Han.

Stoga je, istakao je Han, EU još jednom pokazala da je otvorena za proširenje jer priključenje novih članica treba, kako je kazao, da bude shvaćeno kao doprinos stabilnosti cijele Evropske unije.

Snežana Mirković, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније