Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 04. 2018. 19:50   >>  19:57 5

OCJENA NVO SEKTORA

Izvještaj Stejt departmenta odražava stvarnost

Činjenice iznijete u izvještaju Stejt departmenta u potpunosti odražavaju crnogorsku društveno-političku i institucijalnu stvarnost, ocijenio je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković.

U dijelu izvještaja o Crnoj Gori, navodi se da su među najznačajnijim problemima upotreba sile od strane policije i zatvorskih čuvara da dobiju priznanje krivice i informacije od zatvorenika, nedostatak sudske nezavisnosti, određena ograničenja slobode medija, korupcija, između ostalog i u agencijama za sprovođenje zakona i sudovima, nasilje protiv pripadnika LGBT zajednice i izvještaji o prinudnom i dječijem radu.

Nekažnjivot je, kako navodi Državni sekretarijat SAD, i dalje problem, s obzirom na to da vlada nije kaznila zvaničnike odgovorne za kršenje ljudskih prava.

Sve te ocjene, za Savjet za građansku kontrolu policije nijesu iznenađenje.

"Mislim da činjenice iznijete u izvještaju u potpunosti odražavaju crnogorsku i institucijalnu stvarnost. U posljednje vrijeme konstatujemo brojne primjere korupcije koji su ozbiljno narušili policijski kredibiliet, a to se posebno odražavalo na činjenicu da nijesu rasvijetljeni slučajevi prekoračenja policijskih ovlašćenja", kazao je Zeković Javnom servisu.

Ipak, on smatra da će Vlada odgovorno pristupiti svim preporukama.

"Ja bih rekao da će naš sistem i Vlada da će odgovorno sagledati ono što se nalazi u samom izvještaju i pristupupitui odgovarajućim institucijalnim korekcijama, imajući iskustva iz ranijih godina, pogotovu kada je u pitanju MUP, i procesu reformi koje su tamo neminovne i definitivno započete", rekoa je Zeković.

Sadržaj izvještaja Stejt departmenta očekivan je za Građansku alijansu (GA). U toj NVO smatraju da su reforme neophodne, ali i da smjene na rukovodećim mjestima nijesu rješenje.

"Praksa mora da bude promijenjena i rekao bih prije svega kultura koja Vlada u UP mora da bude promijenjena i policijski službenici uvijek moraju identifikovati i procesuirati kriviča djela bez obzira da li u tom krivičnim djelima učestvuju same njihove kolege", istakao je Milan Radović iz GA.

U NVO sektoru saglasni su sa dijelom izvještaja Stejt departmenta u kojem je pohvaljen napredak zatvorskog sistema. Komentare na izvještaj od ombudsmana, Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova danas nijesmo dobili. Oni će se oglasiti narednih dana.

(Prilog: Dijana Drašković, RTCG)

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније