Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

21. 04. 2018. 15:35   >>  20:02 13

DEMOKRATE REAGOVALE

"Bečićev plagijat" podmetačina dijela DF-a

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica kazao je da navodi “Centra za akademski integritet” da je predsjednik Demokratska Aleksa Bečić plagirao magistarski rad predstavljaju besprizoran pokušaj podmetanja.

Koprivica je saopštio da iza montiranog slučaja stoji dio Demokratskog fronta i to onaj koji je, kako kaže, spriječio Bečićevu kandidaturu na predsjedničkim izborima.

Koprivica je saopštio da je gruba neistina da je Bečić uzeo tuđe misli i ideje, a da nije navodio izvore.

Potpredsjednik Demokrata kaže da lider te stranke nije sakrio korišćenja literature i tuđih radova. Kaže da je sve navedeno u 75 fusnota i 49 izvora.

"Optužen je za uzimanje tuđeg, a dvije fusnote je stavio u vezi sa tim na strani 14 i 15, iz čega proizlazi da autor nije krio korišćenje literature, kompletnu je naveo u fusnotama. Istraživanje koje je juče predstavljeno navodno je koristilo softver Turnitid. Prema navodima stručnjaka Turnitid nije softver za detekciju plagijata već za provjeru ispravnosti citiranja", saopštio je Koprivica.

U NVO Centar za akademski integritet, koja je juče objavila da je Bečić plagirao magistarski rad , međutim tvrde da je softver koji su koristili u istraživanju najpouzdaniji.

"U vezi dva paragrafa teksta koje je Bečić na stranicama 14 i 15 doslovno prepisao iz publikacije "Korporativno upravljanje: priručnik" ne postoji nikakva fusnota ili referenca. Prema tome, mi smo zaključili da je u tim paragrafima Bečić plagirao autore pomenutog priručnika", saopštio je izvršni direktor NVO Centar za akademski integritet, Mitar Đukanović.

Đukanović demantuje i navode Demokrata da je uoči jučerašnje konferencije izbrisao sve statuse koji potvrđuju da mjesecima preko društvenih mreža vodi negativnu kampanju protiv Bečića.

"Nikada nijesam bio član ni jedne partije ni DF-a ni DPS-a", istakao je on.

Demokrate su ipak ubijeđene da priča o plagiranju magistarskog rada Bečića ima političku pozadinu. Tvrde da iza svega stoji dio DF-a ali nijesu željeli da preciziraju koji.

"Onaj koji je spriječio kandidaturu Alekse Bečića. Sve ovo je dio izborne kampanje djelova DF-A ali ne da opozicija pobijedi nego da izgubi na predstojećim lokalnim izborima i to u korist Mila Đukanovića", kazao je Koprivica.

Đukanović je najavio da će u ponedjeljak Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici predati krivičnu prijavu protiv Alekse Bečića

"Nadamo se da će, u fazi izviđaja, tužilaštvo sprovesti adekvatno stručno vještačenje, koje će potvrditi naše nalaze", zaključio je Đukanović.

URA: "Bečićev plagijat" prljava kampanja u korist DPS-a

URA je od osnivanja na tragu modernih i razvijenih evropskih vrijednosti u kojima se između ostalog zna za odgovornost svih sudionika javnog života, posebno političara , ali različita maliciozna spletkarenja i konstrukcije kojima danas prisustvujemo u Crnoj Gori, odbacujemo sa rezignacijom i radićemo sve da takvu atmosferu u društvu promijenimo, saopšteno je danas iz Građanskog pokreta URA, povodom navoda da je lider Demokrata Aleksa Bečić plagirao magistarski rad.

Tvrde da će uvijek biti za provjeru svih zvanja i titula, posebno javnih funkcionera, i za oštro kažnjavanje svih onih koji su se ogriješili o pravo na intelektualno svojinu, a da takve situacije treba jedino da potvrde relevantne institucije.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније