Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 07. 2013. 21:20   >>  21:20

PREGOVORI

Kas Granje: CG prošla dinamičan put

Sa Aleksandrom Kas Granje, direktoricom za Crnu Goru, Makedoniju, Tursku i Island u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije, danas su razgovarali predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Krivokapić i Kas Granje razgovarali su o trenutnoj političko-ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, napretku u oblasti vladavine prava kao i o procesu evropskih integracija, saopšteno je iz njegovog kabineta. 

Krivokapić je Kas Granje informisao o zaključcima Skupštine vezanim za formiranje Radne grupe za vraćanje povjerenja u izborni proces, otvaranju parlamentarne istrage vezano za aferu Snimak i radu na usvajanju ustavnih amandmana.

On je istakao da su zabilježeni konkretni pomaci u svakoj od ovih važnih tema i naglasio da je predlog amandmana na Ustav dobio podršku Ustavnog odbora, te da će se Skupština konačno, o izmjenama Ustava, izjasniti 31. jula.

Lukšić i Granje razmijenili su mišljenja o ukupnom ekonomskom i političkom momentu u Crnoj Gori, sa fokusom na obaveze iz EU agende.

Lukšić je istakao da su prioriteti rada Vlade nastavak procesa integracija u EU i NATO, kao i obezbjeđivanje dugoročnog ekonomskog rasta. On je upoznao Kas Granje sa aktivnostima koje se redovno sprovode na planu ispunjavanja obaveza iz EU agende.

Lukšić je kazao da je kompletiranjem pregovaračke strukture, privremenim otvaranjem i zatvaranjem dva poglavlja, završetkom procesa skrininga, te donošenjem akcionih planova za poglavlja 23 i 24, Crna Gora ispunila planiranu dinamiku za ovu fazu pregovaračkog procesa. On je kazao da će konkretni rezultati, kada su u pitanju obaveze Skupštine u odnosu na ustavne promjene, izborno zakonodavstvo, te završetak aktuelne parlamentarne istrage, dodatno doprinijeti ispunjavanju preduslova za otvaranje najosjetljivijih poglavlja.

Kas Granje je kazala da je u dosadašnjem pregovarčkom procesu Crna Gora prošla dinamičan put, pozdravila usvajanje akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, te ohrabrila nastavak ispunjavanja daljih obaveza u susret otvaranju ova dva poglavlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније