Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

24. 04. 2018. 19:21 >> 23:06
7

NAPREDAK U INTEGRACIJAMA

Tusk: CG prednjači na putu ka EU

Crna Gora napreduje u procesu evropske integracije, uspješno realizuje obaveze koje proističu iz integracionog procesa i time predstavlja dobar primjer za države Zapadnog Balkana, poručio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk tokom razgovora sa premijerom Duškom Markovićem u Podgorici.

Tusk obilazi region, kako bi obavio pripreme za predstojeći samit u Sofiji, a danas je stigao u Crnu Goru. On će u našoj zemlji boraviti i sjutra, a iz Podgorice putuje u Srbiju.

"Crna Gora je pod Vašim vođstvom u integracionom procesu država koja prednjači. Nema sumnje da ste u dobroj pregovaračkoj formi i da predstavljate pozitivan primjer. Vaš rad i Vaši uspjesi nijesu važni samo za Crnu Goru već i za Evropsku uniju jer se time pokazuje da su u složenoj situaciji i u komplikovanom regionu napredovanje i pozitivni pomaci mogući", rekao je predsjednik Evropskog savjeta.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je rekao Tusku da je Crna Gora svjesna izazova i onih segmenata evropske integracije na kojima je neophodno još napornije i efikasnije raditi. U tom smislu predsjednik Vlade je pohvalio Izvještaj Evropske komisije kao koristan dokument za dalje unapređenje i ubrzanje našeg pregovaračkog procesa.

"Nemamo ni jedan razlog da dovodimo u pitanje ni metodologiju ni sadržaj Izvještaja niti da kritikujemo pristup Evropske unije. Naprotiv", rekao je predsjednik Vlade.

Marković je istakao da odlučnost Evropske unije da se bavi Zapadnim Balkanom Crna Gora vidi, u susret predstojećem Samitu u Sofiji, kao veliku priliku za cio region.

"Nakon petnaest godina ponovo ćemo biti sa evropskim liderima. Agenda Samita postavljena je realno i objektivno. Region mora iskoristiti ovu šansu", rekao je crnogorki premijer, ponoviši da je na Zapadnom Balkanu, zahvaljujući čestim sastancima lidera, podignut nivo povjerenja i razumijevanja i da su približeni stavovi o prioritetima koji se prije svega tiču razvoja infrastrkuture.

Marković je rekao da izražava posebnu zahvalnost predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsjednici i visokoj predstavnici za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federiki Mogerini i komerasu za proširenje i susjedsku politiku Johanesu Hanu na njihovoj posvećenosti regionu Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније