Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

17. 04. 2018. 15:43 >> 19:11
16

MOGERINI O IZVJEŠTAJU

CG i Srbija najviše napredovale, nastaviti reforme

Zapadni Balkan je dio Evrope i u budućnosti će biti u EU, kazala je visoka predstavnica EU za bezbjednost i spoljnu politiku, Federika Mogerini, ocjenjujući da su od svih zemalja kandidata najveći napredak ostvarile Crna Gora i Srbija.

Ona je, predstavljajući Izvještaj o napretku Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana, saopštila da je politika proširenja investicija je u mir Evrope.

"U našem je interesu da imamo uspješnu politiku proširenja jer nam to omogućava povećanje trgovinske prilike i zemalja članica ali i kandidata. Svaka od zemalja procjenjivala se na osnovu sopstvenog učinka", navela je Mogerini na konferenciji za novinare u Strazburu.

Zapadni Balkan, kako je dodala, dio je Evrope i biće u budućnosti snažne stabilne i EU.

Mogerini smatra kako je takva budućnost zajednički interes zemalja regiona. 

"Naša posvećenost je jasna. Region je sproveo reforme i modernizovao privredu. Od šest kandidata Crna Gora i Srbija su napredovale u pregovorima. Danas Komisija preporučuje da se otvore pregovori s Albanijom i Makedonijom", navela je Mogerini.

Ona je navela da se nada da će se reforme nastaviti u svim zemljama regiona, naročito u ključnim oblastima poput vladavine prave.

"Zemlje se moraju postarati da se reforme kvalitetno primijene. Ne zbog toga što to Brisel traži već što to očekuju građani. Nastavićemo podršku kroz naše programe. Vidjeli smo rezultate u protekle tri godine, koji su ranije bili nemogući. Ovo je trenutak da se uloži još više energije i odlučnosti kako bi građani i region osjetili benefite od tog procesa".

Evropski komesar za proširenje, Johanes Han kazao je da ovo dobar dan za Zapadni Balkan.

"Pokazujemo da gledamo unaprijed. Politika proširenja nema kraj i to je perspektiva Unije sa ciljem da se izveze stabilnost kako ne bi uvozili nestabilnosti", naveo je Han.

On je dodao da nema prečica na putu ka EU.

"Važno je naglasiti da je čitav proces zasnovan na rezultatima. Ko god bude brz i uspješan biće nagrađen. Kvalitet je važniji od brzine u ovom slučaju. U interesu Unije je da se kreira stabilnost kroz nove prilike za evropske građane i preduzeće. Vidjećemo brzo konkretne projekte koje ćemo ponuditi regionu na Samitu u Sofiji", rekao je Han.

On je kazao da se i građanima EU moraju objasniti koristi od proširenja za zemlje članice.

"Potrebna nam je javna debata i to doprinosi boljem razumijevanju i većoj podršci", naveo je evropski komesar.

Makron želi jaču EU

Govoreći o izjavu predsjednika Francuske, Emanuela Makrona, koji je naveo da EU prvo mora unutar sebe da se reorganizuje pa tek onda da prima nove članice, Han je kazao da u tome ne vidi kontradikciju.

"To je prepoznavanje da moramo da unaprijedimo naše unutrašnje procedure. Moramo sagledati kako to možemo poboljšati u interesu svih nas. Na jesen ćemo predložiti neke oblasti gdje bi se odlučivalo većinom ne jednoglasno", naveo je Han.

Prema njegovim riječima, EU treba da igra veliku ulogu u međunarodnoj politici.

Mogerini je navela kako joj je drago što se pitanje ulaska novih članica nadovezuje na priču o budućnosti EU.

"Jedna članica izlazi, ali imamo druge zemlje spremne da budu dio EU", poručila je Mogerini.

B.Višnjić

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније