Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 04. 2018. 11:40 >> 11:34

SNP TVRDI

"Ustavni sud postao oruđe aktuelne vlasti"

U sređenim društvima Ustavni sud se stara o ustavnosti i zakonitosti i brani ustavna prava i slobode građana, odnosno vrši funkciju koju mu je dodijelio Ustav. Nažalost, nakon posljednjih odluka ovog suda, stiče se utisak da je ova naša institucija postala oruđe aktuelne vlasti u Crnoj Gori, ocijenili su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Oni navode da je Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su usljed stečaja ostvarili pravo na penziju, oboren "neustavom" odlukom Ustavnog suda Crne Gore.

"Zakon je donešen polovinom jula 2017.godine, a budžetom za isplatu otpremnina predviđeno je 5,45 miliona eura. Ustavni sud Crne Gore, bez konačnog stava Zakonodavnog odbora i stava Skupštine, ocijenio je Zakon diskriminatorskim.

Kako su svi radnici KAP-a, izuzev njih 414 koji su 2013. godine bili penzionisani, usljed stečaja ostvarili to pravo, u SNP-u smatraju neophodnim i svrsishodnim da Vlada Crne Gore hitno reaguje i donese Odluku u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a.

"Podsjećamo da je Osnovni sud 13. oktobra prošle godine donio prvostepenu presudu u korist bivših radnika KAP-a, kojima država, po njenoj pravosnažnosti, treba da isplati otpremine u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza. Presudu u korist grupe od 414 radnika koji godinama čekaju na isplatu otpremina donijela je sudija Milena Brajović, a penzionere u tom sporu je zastupao advokat Savo Šofranac”, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a dodaju da su takvom Odlukom Vlade povrijeđena Ustavna načela o zabrani diskriminacije, član 8 stav 1 i jednakosti, član 17 stav 2 Ustava Crne Gore.

"Kako je Evropskom konvencijom o ljudskim pravima propisano da svim građanima mora biti dostupan nepristrasan sud i da je svaka država dužna u određenom roku riješiti njegov zahtjev u skladu sa Zakonom, još jednom apelujemo na organe vlasti da donesu odluku u skladu sa Zakonom i Ustavom Crne Gore a time i odluke usklade prema međunarodnim standardima", zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније