Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

27. 03. 2018. 13:45 >> 23:25
48

O RUSKIM DIPLOMATAMA

Marković: Obavezni da slijedimo EU

Vlada Crne Gore danas ili sjutra odrediće se prema pitanju protjerivanja ruskih diplomata, kazao je premijer Duško Marković. On nije saopštio kakvu će odluku Vlada donijeti, ali je poručio da smo obavezni da slijedimo EU spoljnu politiku i da budemo solidarni sa NATO članicama. Ovo što se dogodilo u Londonu ukazuje da je odgovornost na strani Rusije, poručio je premijer.

Ukupno 23 zemlje, od kojih 16 članica Evropske unije (EU), odlučilo je da protjera 116 ruskih diplomata u okviru odgovora Zapada na "aferu Skripalj".

Premijer Marković je podsjetio da je Crna Gora članica NATO-a i prva naredna članica EU.

“Iz tog članstva i procesa proizilaze obaveze slijeđenja EU spoljene politike, ali naravno i solidarnosti i partnerstva sa članicama iz NATO-a. To što se desilo u Londonu ukazuje na to da je odgovornost na ruskoj strani, vidjeli ste snažnu reakciju međunarodne zajednice u cjelini Amerike, EU. Crna Gora kao odgovorna država, ozbiljan i solidaran partner, će se danas ili sjutra i sama odrediti u odnosu na tu situaciju”, kazao je premijer novinarima u Baru.

Zbog napada nervnim agensom na bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji za koji okrivljuju Moskvu, iz Vlade Crne Gore su saopštili da je naša država uz Veliku Britaniju i da podržava njene napore da odbrani svoj suverenitet i sigurnost svojih građana.

Neka se ljute, čuvamo državni novac

Premijer je kazao i da je Vlada objavila imena službenika koji su tužili državu, kako bi sačuvala državne resurse i državni novac.

Marković je najavio da se od naredne godine troškovi po tom osnovu neće isplaćivati iz državnog trezora, nego sa pozicija budžeta svakom ministarstva. “Pa ćemo znati ko pravi štetu i ko će da odgovara”, kazao je Marković.

Odluka da se sa tih materijala skine oznaka interno, je zanovana na tome da, kako navodi premijer, niko ne smije da radnicima zakine pravo.

“Pošto sam ja rekao da je državni novac svetinja i da svaki euro mora završiti u budžetu, a ne u privatnom džepu, odlučio sam da to učinim transparentnim, da upozorim sve državne činovnike da ne smiju da zakidaju prava zaposlenih”, kazao je Marković.

Upozorava međutim da su u toj oblasti registrovane špekulativne i kriminalne matrice, koje štete državnom budžetu.

“Nećete mi reći da je cjelishodno da neko tuži državu za tri eura iz 2008. godine. Znate zbog čega tuži, zato što ta tužba od tri eura završi presudom od 500 - 600 eura, a to dijele oni koji kreiraju takav ambijent. Dakle zbog toga smo to uradili”, kazao je Marković i dodao da oni koji su ostvarili svoje pravo u sudskim postupcima na to imaju pravo.

Premijer je kazao da u toj priči nema skrivene agende, te da se ne otkrivaju ničiji lični podaci.

“Neka se ljute svi, neka pokreću postupke, moj cilj i cilj ove Vlade je da čuvamo državne resurse i državni novac, pa bilo ko da ga uzima, bilo državni službenik ili privatnik”, zaključio je Marković.

 

Пратите нас на

Коментари48

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније