Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: (rtcg.me) ]

20. 03. 2018. 13:26   >>  23:45 20

MARKOVIĆ O ĐUKANOVIĆU

Saradnja odlična, znaju se nadležnosti

Premijer Duško Marković kazao je da sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem ima odličnu dugogodišnju saradnju, i da nema bojazni od mogućeg uplitanja u nadležnosti Vlade, ukoliko Đukanović pobijedi na predsjedničkim izborima. Marković je, prvi put od stupanja na funkciju predsjednika Vlade Crne Gore, dao intervju Televiziji Crne Gore, koji je emitovan večeras na Prvom programu.

Marković je kazao da je DPS, nakon višemjesečne analize potreba države i regionalnog konteksta, jednoglasno predložio Đukanovića za predsjedničkog kandidata, a da je on to prihvatio bez problema iako je više puta kazao da ne želi povratak na državničke funkcije.

"Đukanovićev izbor na mjesto predsjednika Crne Gore olakšaće, a ne otežati rad Vladi", ubijeđen je premijer.

Marković vjeruje da će Đukanović pobijediti u prvom krugu i dodaje da ne bi imao problema kao premijer da sarađuje i sa predsjednikom koji bi došao iz redova opozicije.

Zamjenik predsjednika DPS-a kaže da, ako Đukanović bude izabran na mjesto predsjednika države, nije obavezan da zamrzne politički rad.

"Nema zabrane političkog djelovanja, ali je to bio standard, od dolaska predsjednika Vujanovića. Sačekaćemo rezultate predsjedničkih izbora pa ćemo vidjeti kako će se to pitanje riješiti", ocijenio je Marković.

Svako ko krši zakon mora da odgovara, kazao je premijer, komentarišući odlazak jednog od lidera DF-a Milana Kneževića na izdržavanje zatvorske kazne. 

Isti aršini prema Maroviću i Kneževiću

A na pitanje da li vlast, u tom smislu, ima iste aršine prema političkim neistomišljenicima i slučaju Svetozara Marovića, Marković je ponovio da Marović nije dostupan crnogorskim vlastima, navodeći da su se naši državni organi više puta interesovali za Marovića kod kolega u Srbiji.

Marković priznaje da je prisutna negativna percepcija kod građana zbog slučaja Marović.

"Ne možete da kažete da mi upravljamo pravosudnim i policijskim sistemom zemlje u kojoj se pretpostavlja da je on, ali se slažem da nam ta činjenica ne ide u prilog sa aspekta poštovanja sudskih odluka i vladavine prava", rekao je premijer.

Marković je, odgovarajući na pitanje o brojnim sudskim postupcima koje su državni službenici pokrenuli protiv države zbog neisplaćenih noćnih i prekovremenih sati, godišnjih odmora i drugih prava, kazao da je odlučan u tome da nijedan starješina ne smije da uskrati ni jednog službenika za bilo koje pravo.

Marković je kazao da se ne bi bavio dešavanjima u vezi Javnog servisa, navodeći da su razrješenja bivših i imenovanja novih članova Savjeta RTCG pitanja za parlament i sami Savjet. Kao premijera ga, kako kaže, isključivo interesuje da RTCG bude nepristrasna i profesionalna.

Govoreći o razlozima zbog kojih je u ovom trenutku pristao na intervju, Marković je rekao da "ne postoji razlog u nekoj posebnoj agendi koja ima skriveni sadržaj".

"Kao što znate, u cijeloj prethodnoj godini ja sam se rijetko pojavljivao u medijima, planski, želeći da uspostavim jedno novo pravilo da se pojavite onda kad imate nešto da kažete, odnosno kad ostvarite rezultat. Vjerujem da je ovih godinu ili nešto više mjeseci period u kojem je ova Vlada i Crna Gora napravila solidne i ozbiljne rezultate, i ja želim da te rezultate saopštim i predstavim ih baš na Javnom servisu", rekao je Marković.

Rebalans budžeta promišljen potez

Premijer je, odgovarajući na pitanje zašto je nakon samo tri mjeseca u Skupštini usvojen rebalans budžeta, kazao da se ne radi o lošem planiranju.

"Ovo su sve predvidljivi potezi koji idu u pravcu finansijske stabilizacije, makroekononske stabilnosti i stvaranja pretpostavki za održiv ekonomski rast", rekao je Marković.

On je kazao da je Crna Gora, u godini finansijske konsolidacije, povećala kreditni rejting kod i kod Mudisa i kod Standard and pursa. To znači da je Vlada dobro planirala, nosila se sa izazovima i postigla odličan rezultat, navodi premijer.

"Crna Gora je prvi put u 2017. zabilježila visoke stope rasta nakon 2008. i ekonomskog buma. Mi smo u prvom kvartalu imali rast od 3,2 odsto, u drugom od 5,1 odsto, u trećem 4,7 odsto. Očekujem u petak rezultate za četvrti kvartal i očekujem da će na godišnjem nivou biti iznad 4 odsto. To je izvarendan rezultat i mi smo na bazi tog rezultata i politike dobili povjerenje i Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke koje je u decembru bilo mnogo manje", ocijenio je predsjednik Vlade.

On je poručio da razumije nestrpljenje građana i želju da imaju bolji životni standard.

"Ali ovo je put koji je jedini mogući i zbog toga želimo da u 2018. obezbijedimo nastavak rasta BDP-a na nivou koji je bio prethodne godine", rekao je Marković.  

Premijer tvrdi da u industrijskoj proizvodnji Crna Gora, u januaru, ima rast od 52 odsto, kao i rast u više privrednih grana.

Samo ozbiljan investitor partner za EPCG

Marković je kazao da za gradnju drugog bloka Termoelektrane i energetske projekte postoje ozbiljna interesovanja kredibilnih evropskih kompanija i investicionih fondova.

"Niko neće ući u vlasničku strukturu Elektroprivrede, kada država povrati većinsko vlasništvo u kompaniji, a da nije investiciono potentan. To znači da ćemo graditi nove hidroelektrane na Morači, Komarnici, drugi blok Termoelektrane, gradićemo nove vjetroelektrane", rekao je Marković, dodajući da je Vlada prošle godine otvorila više od 4 hiljade novih radnih mjesta.  

Premijer je kazao i da je država krenula u naplatu poreskog duga koji je realno moguće naplatiti i da je 2017. naplaćeno oko 24 miliona eura starog poreskog duga.

"To se podudara sa našom najavom da nijedan euro državnog novca ne smije ostati van budžeta i završiti u privatnim džepovima", poručio je Marković. Sudski i tužilački organi treba da utvrde odgovornost zbog nastajanja ogromnog poreskog duga u prethodnom periodu, dodaje premijer. 

Uvjerava da poreske obaveze više neće biti oproštene nikome, iz bilo kojeg razloga.

MA se ukida, ako se ne poboljša 

Govoreći o Montenegro Erlajnsu, Marković je podsjetio da je ta kompanija izuzetno značajna za Crnu Goru i njen turizam. Iz tog razloga, država pomaže tu kompaniju, kaže on.

"Istovremeno, moramo našu nacionalnu aviokompaniju da učinimo odgovornijom, da ispitamo broj zaposlenih. Zbog toga smo izabrali novi Upravni odbor, profesionalizovali predsjednika Odbora, da sa izvršnim direktorom na dnevnoj osnovi radi na ovim pitanjima, angažovali kredibilne međunarodne institucije koje treba da nam ukažu na najoptimalniji model. Ako ne bude rezultata, ukinućemo nacionalnu aviokompaniju, ali ćemo naše aerodrome valorizovati i na taj način pokušati da nadomjestimo gubitak tih linija i destinacija", poručio je predsjednik Vlade. 

Marković je ipak poručio kako je očuvanje M.Erlajnsa nacionalni i ekonomski interes Crne Gore i da će učiniti sve što je moguće da je sačuva.

U intervjuu koji ćete moći da pogledate nakon Dnevnika 2, Marković je govorio o ekonomskoj politici Vlade, rebalansu budžeta, konsolidaciji Montenegroerlajnza.

Govoreći o Aerodromima Crne Gore, Marković je kazao da je cilj Vlade da dovede strateškog partnera koji će uložiti 150 - 200 miliona eura i učiniti ih razvijenima kao što je u Parizu, Beogradu, Zagrebu, Dubrovniku.

Cijeli intervju možete pogledati OVDJE.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније