Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R. [ Beta, RTV Kosovo ]

21. 03. 2018. 07:25   >>  07:25 3

SKUPŠTINA KOSOVA

Glasanje o demarkaciji danas?

Rasprava o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore u skupštini Kosova biće nastavljena danas.

RTV Kosovo prenosi da će glasanje najvjerovatnije odžati u 10 sati.

Jučerašnji tok sjednice, koja je počela u 16 sati, prošao je u podršci zakonu poslanika stranaka vladajuće koalicije i Demokratskog saveza Kosova i žestokog protivljenja poslanika Samoopredjeljenja.

Na sjednici je preovladala razmjena "argumenata" jedne i druge strane uz uzdržavanje od svađalačkih tonova koji vrlo često prisutni na sjednicama skupštine Kosova.

Odlaganje glasanja za sjutra može biti uslovljeno i činjenicom da za sada nema potrebnih 80 glasova poslanika koji bi večeras glasali za demarkaciju.

Haradinaj: Glasanjem za demarkaciju ne gubimo teritoriju

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na početku sjednice Skupštine Kosova pozvao poslanike da glasaju za Zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom, ističući da Kosovo tim sporazumom ne gubi teritoriju.

"Ubijeđen sam da je sporazum (izjava) dvojice predsjednika (Kosova i Crne Gore) sporazum za korekciju grešaka", kazao je Haradinaj.

Dodao je da je glasanje za zakon "glas za perspektivu i slobodu kretanja" žitelja Kosova po zemljama EU.

"Garantujem vam da ratifikacija ne dovodi u pitanje teritoriju Kosova. Odluka je u vašim rukama. Vaš današnji glas 'Za' je glas za budućnost Kosova", kazao je Haradinaj.

I šef poslaničke grupe DPK Memlji Krasnići pozvao je poslanike da glasaju za ratifikaciju granične linije Kosova i Crne Gore.

"Iza nas je težak period, koji je prethodio pitanju koje je jedno o najvažnijih za državu. Poslije mnogo truda, razgovora i pregovora sa partnerima i prijateljima Kosova, ali i sa Crnom Gorom, uspjeli smo da pronađemo jednu formulu prihvatljivu za sve strane. Uspjeli smo i da sačuvamo pravo na našu zemlju, da sačuvamo dobre odnose sa Crnom Gorom i partnerstvo sa strateškim saveznicima Kosova", rekao je on.

"Tri godine nakon potpisivanja sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, ovdje smo kako bismo dali glas za njegovo usvajanje i oslobodili građane izolacije koja je postala kolektivna trauma", rekao je Krasnići.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti potvrdio je stav poslanika ove stranke da će glasati za ratifikaciju ovog sporazuma. On je dodao da je uspjeh što se današnja sjednica o demarkaciji odvija bez nasilja i suzavca.

"Jedan od onih koji je nekada bio nasilan u skupštini je i sadašnji premijer. Nas raduje činjenica da će Skupština Kosova danas biti bezbjedna. Sporazum o razgraničenju je ispravan po članu 7.,9. i 11. , zato će DSK podržati ovaj proces. Našu stranku osnovao je Ibrahim Rugova i mi nikada nijesmo preduzimali korake koji bi mogli da štete državi Kosovo", kazao je Hoti.

Poslanici opozicionog Samoopredjeljenja nijesu promijenili stav o demarkaciji. Oni su sto za kojim je sjedio Haradinaj prekrili fasciklama u kojima su potpisi građana koji se protive demarkaciji i formiranju ZSO. Riječ je o peticiji koja je pokrenuta 2015., a u kojoj je učestvovao i Haradinaj.

Šef poslaničkog kluba Samoopredjeljenja Gljauk Konjufca, rekao je da Haradinaj mjesto premijera duguje upravo građanima koji su potpisali tu peticiju.

"Pred nama je odlučujući izbor, ali mislim da će nam biti veoma lako da izaberemo. Opredijelićemo se između toga da li ćemo štititi greške Mutrata Mehe ili ćemo braniti i štititi teritoriju zemlje", poručio je Konjufca.

Nova grupa nezavisnih poslanika neće glasati za ratifikovanje Sporazuma o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore, rekao je u dijelu rezrvisanom za diskusiju poslanika, Visar Imeri. On je za svim poslanicima koji će glasati za ratifikaciju ovog sporazuma poručio da su dužni da građanima objasne da će Kosovo izgubiti preko 8000 hektara teritorije.

"Već tri godine skupština raspravlja o demarkaciji sa Crnom Gorom, a ne raspravlja o ekonomiji, zdravstvu i drugim pitanjima koja su od suštinskog značaja za građane. Mi razmatramo ovo pitanje jer nemamo vladu koja je sposobna da otvori druga pitanja. Naša parlamentarna grupa neće glasati za ovaj sporazum jer mi nemamo pravo da glasamo za to da Kosovo izgubii svoju teritoriju", kazao je Imeri.

Poslanici Srpske liste, koji su se ranije izjasnili da neće glasati za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, nijesu prisustvovali današnjem vanrednom zasjedanju.

Podsjetimo, podršku zakonu su dali šefovi poslaničkih grupa Demokratskog saveza Kosova, Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske inicijative, poslaničke grupe Šest plus.

Protiv su bili poslanici Samoopredelenja, Nove poslaničke grupe nezavisnih poslanika koji su napustili Samoopredjeljenje, dok sjednici ne prisustvuju poslanici Srpske liste.

Vanredna sjednica počela je sa pola sata zakašnjenja, dok je u Skupštini Kosova prisutno 85 poslanika.

Ovo je četvrti pokušaj skupštine da ratifikuje Sporazum koji je jedan od uslova za viznu liberalizaciju Kosova.

Delavi: Kosovo nema više vremena za gubljenje

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, Greg Delavi, rekao je da će se na današnjoj sjednici o demarkaciji znati koja je politička partija ozbiljna i spremna da vodi Kosovo na pravom putu integracija, a koje su one koje gledaju samo svoj interes i žele političke bodove.

Delavi smatra da je ovo važan dan za Kosovo i da Kosovo može da okonča tvrdoglavu debatu o demarkaciji.

Prema njegovim riječima, Kosovo nema više vremena za gubljenje, jer je dosta toga do sad već izgubilo.

On je prije početka sjednice još jednom pozvao poslanike skupštine Kosova da glasaju za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, znajući da bi glas protiv ratifikacije ovog sporazuma bio i glas protiv liberalizacije viza za građane Kosova.

Analitičari: Moguća su iznenađenja

Poslanici Skupštine Kosova danas od 16 sati ponovo razmatraju Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma demarkacije granice sa Crnom Gorom. Vladajuća koalicija tvrdi da je obezbijedila potrebnih 80 glasova.

Pored poslanika vladajuće koalicije i opozicionog Demokratskog saveza Kosova, za demarakciju bi danas trebalo da glasa i goranski poslanik Adem Hodža, koji je dio poslaničke grupe “Srpska lista”, dok ostali poslanici “Srpske liste” neće glasati. Vladajuća koalicija sada ima i glas Donike Kadaj-Bujupi koja se, napustivši “Samoopredeljenje”, vratila u svoju bivšu partiju Alijansu za budućnost Kosova, premijera Ramuša Haradinaja. Još uvijek se ne zna kako će glasati 12 poslanika izašlih iz “Samoopredeljenja”, koji su formirali novu poslaničku grupu nazvanu “Grupa nezavisnih poslanika”.

Politikolog iz srpske zajednice na Kosovu Ljubomir Stanojković u izjavi za Radio Kosovo 2 ocjenjuje da je glas goranskog poslanika Adema Hodže za demarkaciju, rezultat kompromisnog dogovora vladajuće koalicije sa “Srpskom listom”.

“Očigledno je napravljeno solomonsko rješenje, pa će jedan član parlamentrane grupe “Srpska lista”, Goranac Hodža, glasati danas za demarkaciju. Iskreno se nadam da će doći do ratifikacije, ali vladajuća koalicija je obezbijedila samo 80 glasova, sada treba sve skupiti u 16 sati, neko može iz tehničkih ili nekih nepredviđenih razloga da bude odsutan u tom momentu”, kaže Stanojković.

A politički analitičar Nedžmedin Spahiju smatra da se još uvijek ne zna kako će poslanici u Skupštini Kosova danas glasati, napominjući da su moguća iznenađenja.

“Nagovijestili su da je obezbijeđeno 80 glasova nakon dogovora sa Srpskom listom da Goranac Hodža glasa za demarkaciju, ali može da se desi da neki poslanik iz Demokrtaske partije Kosova ili Demokratskog saveza Kosova odustane i da ne glasa za ratifikaciju sporazuma o razgraničenju”, ocjenjuje Spahiju za Radio Kosovo 2.

Spahiju dodaje da bi neusvajanje Zakona o demarkaciji granice sa Crnom Gorom bio jasan pokazatelj da je vladajuća koalicija neozbiljna i neprofesionalna, te da bi moglo da izazove ozbiljne unutrašnje političke probleme.

Ratifikovanje sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom je, pored borbe protiv korupcije, uslov za liberalizaciju viza građanima Kosova.

Skupština Crne Gore je već ratifikovala ovaj sporazum.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније