Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

16. 03. 2018. 17:31   >>  17:28

DARMANOVIĆ U SARAJEVU

Pored izazova, CG privržena EU

Pored izazova sa kojima se danas suočava, Crna Gora ostaje privržena ideji članstva u EU, čvrsto opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces pristupnih pregovora i postala prva sljedeća članica EU, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na sastanku ministara vanjskih poslova Zapadno-balkanske šestorke (WB6) održanom u Sarajevu.

"Tokom sastanka je bilo riječi o ostvarenim rezultatima zemalja regiona pojedinačno u procesu evropske integracije i realizaciji zaključaka sa samita lidera EU i ZB iz Trsta a u kontekstu nedavno usvojene strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan i definisanja prioriteta za predstojeći Samit u Londonu", istakli su iz Ministarstva vanjskih poslova.

“Nedavno objavljena Strategija EU o proširenju na Zapadni Balkan daje dodatan podstrek državama našeg regiona da se još snažnije posvetimo evropskoj integraciji, kao spoljopolitičkom prioritetu koji je garant stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i demokratskih vrijednosti”, istakao je Darmanović.

Tokom boravka u Sarajevu, šef crnogorske diplomatije učestvovao je i na Ministarskoj konferenciji Fonda za Zapadni Balkan (WBF). Na konferenciji, ministri su razmijenili mišljenja o dosadašnjem radu sa osvrtom na projektnu aktivnost i finansijski okvir funkcionisanja fonda.

"U obraćanju, Darmanović je istakao da je Crna Gora snažno posvećena promociji regionalne saradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa, te da je veoma važno što su zemlje Zapadnog Balkana prepoznale saradnju, solidarnost i bolju međusobnu povezanost kao instrumente za uspostavljanje trajne regionalne stabilnosti, a sve u cilju daljeg napretka i prosperiteta", naglasili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

U tom smislu, izrazio je uvjerenje da će Fond za Zapadni Balkan i ubuduće biti pozitivan primjer saradnje i prostor za otvorenu diskusiju i izgradnju snažnih partnerstava.

„Vjerujemo da će, kroz dogovor svih šest zemalja, biti obezbijeđene jasne smjernice za rad Sekretarijata u narednom periodu čime ćemo osigurati primjenu usvojenih standarda i punu implementaciju projektno orjentisanih aktivnosti. Na taj način ćemo nastaviti da ispunjavamo i misiju Fonda koja se ogleda u razvoju tješnje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i olakšanje integrativnih procesa projektima u oblastima kulturne saradnje, naučne razmjene, istraživanja, obrazovanja, održivog razvoja i pitanja mladih“, kazao je Darmanović.

Šefovi diplomatija WBF su na današnjem sastanku usvojili zajedničku izjavu kojom, između ostalog, pozivaju Evropsku uniju da razmotri mogućnost uključivanja WBF kao relevantnog partnera u procesu implementacije Šest vodećih inicijativa za podršku transformaciji Zapadnog Balkana.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније