Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

16. 03. 2018. 14:02 >> 13:58

ZAPADNOBALKANSKA ŠESTORKA

Posvećenost jačoj regionalnoj saradnji

Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6), koji su učestvovali na današnjem sastanku u Sarajevu, potvrdili su posvećenost jačoj regionalnoj saradnji, razmotrili napredak implementacije zaključaka sa samita u Trstu i razmijenili mišljenja o evropskoj perpektivi.

Šest ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana, među kojima crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović, u sklopu priprema za predstojeći Samit u Londonu o Zapadnom Balkanu, sastalo se danas u Sarajevu kako bi potvrdili posvećenost jačoj regionalnoj saradnji, razmotrili napredak implementacije zaključaka sa samita u Trstu i razmijenili mišljenja o evropskoj perpektivi.

"Uvjereni smo da sastanci u ovom formatu, kao što je dogovoreno tokom našeg sastanka u Skoplju 9. februara 2017, mogu ojačati saradnju i uzajamno razumijevanje, unaprijediti našu saradnju i omogućiti da region 'govori jednim glasom' u oblasti od zajedničkog interesa, posebno ka EU. Mi veoma cijenimo kontinuirani angažman EU u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar i sa regionom i pozdravljamo potvrđenu nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan", navedeno je u zaključcima sa današnjeg sastanka.

Ostaju posvećeni regionalnoj saradnji posebno u pravnom okviru CEFTE i Berlinskog procesa, unapređenju političkog dijaloga te sprovođenju mjera koje su navedene u višegodišnjem Akcionom planu za regionalni ekonomski prostor (REA) na Zapadnom Balkanu kako bi region bio atraktivniji i konkurentniji.

Naglasili su značaj Agende za povezivanje, posebno u sektoru saobraćaja i energetike, i u tom smislu pozdravljaju sprovođenje Sporazuma o transparentnoj zajednici kao i predstojeće aktivnosti u vezi s realizacijom projekata Investicionog okvira za Zapadni Balkan. U zakljucima je istaknuto da ostaju posvećeni jačanju bezbjednosti u regionu te pozdravljaju predstojeći samit EU-Zapadni Balkan koji će biti održan u Sofiji u maju ove godine.

U popodnevnim satima Ministarstvo vanjskih poslova BiH biće domaćin i ministarske konferencije Fonda za Zapadni Balkan. Na konferenciji Fonda za Zapadni Balkan sudjelovat će izvršni direktor Fonda za Zapadni Balkan Đerđ Mura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније