Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 03. 2018. 17:10 >> 17:06

BRAJOVIĆ - ALIJEV

Investitori biraju prijateljske zemlje

Azerbejdžan je, nakon Turske, najviše direktnih investicija ostvario u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku predsjednik te zemlje Ilhama Alijeva i šefa crnogorskog parlamenta Ivana Brajovića.

Crna Gora i Azerbejdžan se dobro poznaju, naše države su za kratko vrijeme uspostavile snažne međusobne odnose, zbog toga je Crna Gora poslije Turske zemlja sa najvećim direktnim investicijama Azerbejdžana, jer investitori za svoje projekte biraju prijateljske zemlje – istakao je predsjednik Alijev na sastanku sa Brajovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti ovoj državi.

Alijev je ocijenio kako je razmjena posjeta na svim nivoima važna da bi se razmotrili načini za dodatno unaprjeđenje odnosa dvije države, među kojima je parlamentarna saradnja ima važnu ulogu.

Brajović je istakao je značaj prijateljskih odnosa i međusobnog povjerenja za saradnju u svim oblastima, prevashodno ekonomskoj u kojoj postoji još mnogo prostora za jačanje prije svega spoljno-trgovinske razmjene.

Govoreći o strateškim projektima Azerbejdžana i Crne Gore, kako je saopšteno, Brajović je akcentovao turistički kompleks Portonovi, i izrazio stav da će planirano imenovanje diplomatskog predstavnika Crne Gore u Bakuu dodatno olakšati i ubrzati veze naših država i naroda.

Vezano za problem Nagorno-Karabaha, predsjednik Skupštine je iznio očekivanje iznalaženja mirnog rješenja u okviru Minsk pregovaračkog procesa i pružio podršku naše zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Azerbejdžana, u skladu sa rezolucijama Ujedinjenih nacija.

U svom izlaganju na međunarodnoj konferenciji "Uloga parlamentaraca u jačanju ekonomske saradnje i kulturnih veza na Putu svile", Brajović je rekao da živimo u digitalnom vremenu kada je informacija jednaka jednom dodiru ili kliku.

"Ali naš cilj i cilj ove konferencije nije virtuelan, već stvaran, i prioritet joj je da se uspostavi dijalog o što lakšoj komunikaciji svih vrsta saobraćaja i logistike. Kako svaki dijalog podrazumijeva sagovornika, vjerujem da je došlo vrijeme da se još snažnije posvetimo povezivanju istoka i zapada. Zato - što prije i lakše omogućimo komunikaciju - prije ćemo spoznati prolaznost razlika, a vječnost svih vrsta dijaloga", rekao je Brajović.

Govoreći o Crnoj Gori u društvu mnogo većih i moćnijih država, njenoj istoriji i kulturi, kao i posvećenosti dobrim odnosima sa svim državama, Brajović je rekao:

"Nemamo Mahabharatu, Ilijadu i Odiseju, ali imamo najstariju štampariju kod Južnih Slovena i Gorski Vijenac. Nemamo Homera, ali imamo Njegoša. Nemamo u književnosti Huseina Džavida, ali imamo njegovu bistu u najljepšem parku glavnog grada. Nemamo Azurnu obalu, ali imamo Jadransku. Nemamo Himalaje, ali imamo Durmitor. Neki su izgubili obraz u prošlosti, ali Crna Gora nije. Sačuvala je i svoj obraz, i svoje građane, ali i mnogima obezbijedila dom i mjesto pod suncem krajem prošlog vijeka na Balkanu. Između ostalog, i zato nam je Evropska unija otvorila vrata, kroz koja ćemo ući narednih godina", poručio je šef parlamenta.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније