Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 03. 2018. 09:50 >> 09:49
33

CKM POZVAO DIK

Glasačke listiće štampati na crnogorskom

Crnogorska kulturna mreža (CKM) uputila je inicijativu predsjedniku Državne izborne komisije (DIK), Budimiru Šaranoviću, da se glasački listići za predstojeće predsjedničke izbore štampaju jotovanom varijantom crnogorskog jezika.

Iz CKM-a podsjećaju da su istu inicijativu uputili DIK-u za prošle predsjedničke izbore, i dodaju da osim toga što inicijativa nije prihvaćena, nijesu dobili ni odgovor.

"Vjerujemo da će gospodin Šaranović naš predlog uvrstiti u raspravu na prvoj narednoj sjednici, i da će on biti prihvaćen, navodii se u saopštenju CKM-a.

Oni ističu bi DIK, ukoliko prhvati predlog, dao skroman doprinos afirmaciji crnogorskog jezika.

"Kao što je javnost upoznata jotovana varijanta crnogorskog jezika, zbog političkih dilova i nemara državnih institucija trenutno služi samo za ismijavanje crnogorskog identiteta. Porazan je podatak da se tri čelna čovjeka države u pisanoj komunikaciji ne koriste jotovanu varijantu crnogorskog jezika", kazali su iz CKM-a.

Državne institucije, ističu, moraju da pojačaju aktivnosti na afirmaciji crnogorskog jezika, i da budu rigorozniji prema onima koji ga osporavaju, a naročito prema nastavnicima i profesorima u školama koji ga ne implementiraju učenicima kako je to planom i programom predviđeno.

"Dok su naši susjedi ponosni na postojanje svojih država i jezika mi se još uvijek sporimo oko indetitetskih, vjerskih i nacionalnih pitanja. Moramo biti svjesni da bez utemeljenih simbola i jezika ne može biti stabilne i vječne Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније