Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

02. 03. 2018. 10:52 >> 10:55
4

BLAŽIĆ SMATRA

Junker se jasno ogradio od naivnog optimizma

Posjeta predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera Podgorici, umjesto da bude iskorištena kao prilika za otrježnjenje, zloupotrijebljena je u svrhu medijske manipulacije, ocijenio je profesor Đorđije Blažić.

"Izostavljena je suština Junkerovovih izjava, dok su naglašene one koje ne predstavljaju ništa više od uobičajene diplomatske kurtoazije koje prate ovu vrstu posjeta", kazao je Blažić.

On smatra da je daleko od toga da se radilo o porukama podrške i ohrabrenja.

"Naprotiv, Junker se jasno ogradio od naivnog optimizma prilikom posjete Tirani, gdje je naglasio kako 2025. nije datum za ulazak Crne Gore u EU, već 'perspektiva ka kojoj treba ići', kao i kako se radi o perspektivi za sve zemlje Zapadnog Balkana, dok datum zavisi od napora preduzetih na ispunjavanju kriterijuma", kaže se u reagovanju Blažića.

On je ocijenio da je zapanjujuće da to nije prepoznato, kao razlog za alarm u domaćoj javnosti.

Blažić je podsjetio da je visoka predstavnica EU za spoljnju i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini ranije u Sarajevu izjavila kako je BiH postigla "impresivne rezultate", u trenutku u kojem se činilo da toj zemlji zbog blokade institucija prijeti potpuna dezintegracija i nestanak sa mape Evrope.

"Stoga ne treba brkati diplomatski takt zvaničnika EU sa suštinskim porukama koje nam upućuju. Dok god izostaje fundamentalna promjena institucija sistema, 2025. godina će ostati nerealna koliko i sve dosadašnje i Crna Gora će propustiti istorijsku šansu da postane integralan dio savremene Evrope", kazao je Blažić.

Prema njegovim riječima, "groteskno je govoriti o poziciji favorita za ulazak u EU, ili o mjestu 'lidera' u procesu integracija među zemljama čije su institucije jednako disfunkcionalne koliko i naše".

"Rezultati integracionog procesa, kada je Crna Gora u pitanju, su ništa manje do poražavajući i ostaće takvi dok god i oni koji su morali biti najodgovorniji za vođenje tog procesa pokazuju koliko su im daleko stvarne evropske vrijednosti”, kazao je Blažić.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније