Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

02. 03. 2018. 08:33 >> 08:34
1

RADOIĆ O SPORAZUMU

Nužan korak u zaštiti tajnih podataka

Sporazum o bezbjednosnim mjerama za zaštitu tajnih podataka (GSOIA), koji su potpisali crnogorski ministar odbrane, Predrag Bošković i njegov kolega Džejms Matis, nužan je korak u saradnji, zbog zaštite tajnih podataka obje zemlje, ocijenio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Bošković se u Pentagonu sastao sa Matisom, gdje su potpisali sporazum vlada dvije zemlje o bezbjednosnim mjerama za zaštitu tajnih podataka, koji bi trebalo da unaprijedi saradnju u razmjeni i zaštiti tajnih podataka, u priznavanju dozvola za pristup tajnim podacima, kao i sklapanju povjerljivih međudržavnih ugovora.

"Sa svakom zemljom kad se uspostavlja bilateralna saradnja, u vojnom domenu, prvo se potpisuje sporazum o vojnoj saradnji, ali uslov da bi se on primjenjivao je da se potpiše sporazum o zaštiti tajnih podataka između dvije zemlje. To je uglavnom tipski dokument koji predviđa da obje zemlje po istom standardu - u skladu sa tim što je Crna Gora u NATO, tretiraju povjerljive informacije", rekao je Radić za Pobjedu.

On je objasnio da to znači da u registar povjerljivih podataka u Crnoj Gori, kada se primi informacija, ona se zavede.

Informaciju, koja je primljena kroz vojnu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), može da dobije u ruke samo onaj koji je sertifikovan za određeni nivo pristupa tajnim podacima.

"To je neophodan korak u saradnji zbog međusobnog povjerenja i zbog zaštite tajnih podataka obje zemlje. Radi se o sporazumu koji se odnosi na sve zemlje koje uspostavljaju saradnju u oblasti odbrane. Na primjer, Srbija je neutralna, ali potpisuje te sporazume sa zemljama sa kojima sarađuje", dodao je Radić.

To je, kako je kazao, saradnja između zemalja na bilateralnom nivou.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније