Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

01. 03. 2018. 16:45 >> 16:43
1

MARKOVIĆ U BUGARSKOJ

Infrastrukturno i ekonomsko povezivanje prioritet

Prioriteti kojima će Crna Gora doprinositi na regionalnom planu su infrastrukturno i ekonomsko povezivanja regiona i dobrosusjedski odnosi, kazao je premijer Duško Marković na sastanku lidera Zapadnobalkanske šestorke i čelnika Evropske unije u Sofiji.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković učestvovao je danas u Sofiji na radnom ručku koji je priredio predsjednik Vlade Bugarske Bojko Borisov za lidere Zapadnobalkanske šestorke uz učešće predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, Visoke predstavnice EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini i evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana.

Skup je priređen na kraju zapadnobalkanske turneje predsjednika Junkera radi promovisanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan.

"Predsjednici Borisov, u ime zemlje predsjedavajuće Savjetom EU, i Junker, ocijenili su da su poruke Unije sadržane u Strategiji dobro primljene u Regionu i naglasili da one predstavljaju znak dugoročne posvećenosti EU regionu i njegovoj evropskoj budućnosti", saopšteno je iz Vlade.

Navodi se da je diskusiji bilo riječi o individualnom napretku zemalja Zapadnog Balkana u procesu integracija, što je važeći princip afirmisan u Strategiji i o načinu kako da vrijeme pred važne događaje poput samita EU-ZB bude iskorišćeno na najbolji način iskoriste kako od strane Regiona tako i od EU.

"U tom cilju dogovoreni su dalji koraci u pravcu realizacije obaveza u okviru agendi povezivanja, naročito konkretnih infrastrukturnih projekata, kao i regionalnog ekonomskog prostora", piše u saopštenju.

Jadransko jonski koridor je u tim smislu potenciran u kontekstu Crne Gore, kao dio integracije u evropske koridore.

"Predsjednik Marković je naglasio važnost infrastrukturnog i ekonomskog povezivanja Regiona i dobrosusjedskih odnosa kao prioriteta kojima će Crna Gora sa svoje strane doprinositi na regionalnom planu, uz ispunjavanje ukupne reformske i ekonomske agende u svom procesu pristupanja", naveli su iz Vlade.

Marković se u Sofiji prethodno sastao sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovim, koji je iskazao podršku Crnoj Gori u evropskim integracijama.

U glavnom gradu Bugarske je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker okončao turneju po Zapadnom Balkanu. On je izjavio da pristupanje tog regiona EU "nije san, već realnost" i da su rokovi manje važni od napretka u reformama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније