Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 02. 2018. 17:55 >> 08:57

JUNKER POSLANICIMA

"Sudbina Crne Gore je u EU"

Predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker, ocijenio je u crnogorskom parlamentu, da je Crna Gora pokazala snažnu volju da pristupi Evropskoj uniji. Poručio je da će Crna Gora biti među prvim zemljama Zapadnog Balkana, koje će ući u EU. Junker je naglasio da su nezavisni mediji stub vrijednosti EU.

Za manje od 12 godina uspjeli ste da pređete nevjerovatan put, poručio je Junker. Podsjetio je da je Crna Gora od 2006. i obnove nezavisnosti, postala članica UN, MMF-a, STO, a od prošle godine i NATO-a.

Junker je pohvalio i ostvarenja Crne Gore na putu ka EU.

"Sve to pokazuje jednu snažnu volju koja prevazilazi običan tehnički pristup. Radi se o dubokom angažmanu i to potvrđuje i podrška opozicije, kada je put ka EU u pitanju. Ovaj angažman ne treba da slabi, ali ne treba pomiješati brzinu i kvalitet reformi, posebno krucijalnih - reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i poštovanja nezavisnosti medija. Nezavisni mediji su stub naših vrijednosti i mi mu zaista pridajemo veliki značaj", poručio je Junker.

On je Crnoj Gori čestitao što je uspostavila neophodni zakonodavni okvir i poručio da će EK, sada više nego ikada, iz blizine pratiti način na koji se to zakonodavstvo primjenjuje.

"I trenutak vašeg ulaska u EU će zavisiti upravo od tih odgovora i u toj mjeri postoje neki nezgodni trenuci, neka pravosudna pitanja, kada su u pitanju afere vezane za pranje novca, da li je korupcija tretirana u nezavisnom okviru, da li su mediji nezavisni...Dakle, sve su to pitanja koja se ne odnose isključivo na Crnu Goru, već i sve zemlje kandidate. I ponekad, moram priznati, i na neke zemlje koje su već članice EU", poručio je Junker.

Ocijenio je da građani Crne Gore najviše žele reforme i da će upravo oni imati najviše koristi od članstva u EU.

Junker je poručio da "dijeli uvjerenje da je sudbina Crne Gore definitivno u Evropskoj uniji i da je uvjeren da će crnogorski političari to znati da realizuju u zajedničkom interesu Crne Gore i EU.

On je obraćanje poslanicima završio sa: "Živjela Crna Gora i živjela Evropa". 

Poslanik DPS-a, Nikola Rakočević, pitao je Junkera da li je optimista povodom predstojećeg Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore.

Predsjednik EK je odgovorio da je ubijeđen da će Crna Gora sigurno nastaviti na putu ka EU i da će kada dođe trenutak odluke, biti među prvim zemljama Zapadnog Balkana, koje će se pridružiti EU.

"Uprkos nekim slabostima koje postoje, vi imate put koji podstiče na divljenje i kojim treba da nastavite", ocijenio je Junker.

Pozvao opoziciju da se vrati u Skupštinu

Junker je pozvao opoziciju da se vrati u Skupštinu i ocijenio da je važno da se uspostavi dijalog i "nova svježina" oko cilja kakav je pristupanje Evropskoj uniji.

"Interni politički dijalog je potrebniji nego ikada sada kada je vaša zemlja značajno napredovala na putu ka EU... Nije trenutak da izgubite elan koji ste pokazali u posljednjim decenijama", rekao je Junker.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da je Crna Gora lider integracija u regionu i da je za državu od izuzetnog značaja što Strategija za zapadni Balkan potvrđuje princip regate.

"Poštovanje individalnih razultata vidimo kao jedini pravčni princip, koji podrazumijeva da država postaje članica EU kada ispuni sve kriterijume", poručio je Brajović.

Šef parlamenta je kazao da je planirao da pitanja Junkeru postave predstavnici svih klubova u parlamentu, ali da je iz tima EK saopšteno da to nije izvodljivo.

"S obzirom ma nove okolnosti, razumijem da poslanički klubovi nijesu mogli da se organizuju. Drugi su pokazali stav o promijenjenoj agendi, dok treći već duže ne ispunjavaju ni jednu od svojih poslaničkih obaveza", rekao je Brajović.

U Skupštni danas nije bilo predstavnika opozicionog Demokratskog fronta koji su se vratili u poslaničke klupe krajem prošle godine, kao ni predstavnika "građanske" opozicije koji od izbora u oktobru 2016. bojkotuju rad parlamenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније