Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

27. 02. 2018. 16:50 >> 08:58
10

MARKOVIĆ - JUNKER

U EU po zaslugama

Evropska komisija (EK) će napredak na evropskom putu cijeniti za svaku državu zasebno, kazao je predsjednik EK, Žan Klod Junker.

Junker je danas stigao u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, u okviru posjete zemljama Zapadnog Balkana tokom koje će predstaviti novu Strategije proširenja EU.

"Čestitam Crnoj Gori na politici prema susjedima", kazao je Junker na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem.

Marković je kazao da Crna Gora ima dva prioriteta - integraciju u EU i ekonomski rast.

Crnogorski premijer je na konferenciji za medije nakon sastanka kazao da očekuje da će Crna Gora ove godine otvoriti još dva poglavlja u pregovirma sa EU.

"Naravno posvećeni smo poglavljima 23 i 24 i nadamo se da do kraja 2018. možemo i da dobijemo mjerila za zatvaranje ovih poglavlja", kazao je Marković.

On je rekao da je ključno da je Crna Gora apsolutno posvećena vrijednostima i ciljevima EU.

"Oko toga nemamo dvoumljenja. Kao što nemamo dvoumljenja da je čitavom regionu Zapadnog Balkana evropska budućnost jedina, bez alternative", istakao je predsjednik Vlade.

Marković je Junkeru kazao da svojim dolaskom jača poruke iz Strategije EU za Zapadni Balkan.

"Najvažnija poruka je da će Zapadni Balkan biti dio Evrope i da ćemo na tome raditi kako mi u regionu tako i EU", rekao je Marković.

Takođe je kazao da se Crna Gora zalaže i za susjede, "što konstantno pokazujemo na djelu našim dobrim odnosima sa susjedima i aktivnim dijalogom i kada postoje otvorena pitanja".

Junker o datumu: Kad sve bude spremno, biće spremno

Crna Gora na evropskom putu napreduje brže od ostalih zemalja Zapadnog Balkana zahvaljujući reformama koje sprovodi, ali se o datumu članstva u Evropskoj uniji (EU) ne može još govoriti, saopštio je šef Evropske komisije.

Na pitanje novinara može li da bude precizniji oko datuma ulaska Crne Gore u EU, Junker je rekao "kad sve bude spremno, biće spremno".

"Ne mogu vam reći datum članstva. To zavisi od vaših napora i ispunjavanju kriterijuma", rekao je Junker.

On je rekao da 2025. godina koja se spominje u strategiji Komisije o Zapadnom Balkanu "nije datum, već samo perspektiva" ka kojoj treba ići.

Junker je rekao da EU za članstvo ima zahtjeve, među kojma je da teritorijalni sporovi moraju biti riješeni prije učlanjenja u Uniju i ocijenio da je Crna Gora po tom pitanju dobar model i primjer u regionu.

Junker se u Podgorici obratio i poslanicima u Skupštini.

Predstavnici takozvane građanske opozicije, ali i Demokratskog fronta najavili su da će bojkotovati rad parlamenta i danas, tokom posjete predsjednika Evropske komisije.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније