Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 02. 2018. 09:10 >> 12:25
3

U LONDONU

Marković se sastao sa Terezom Mej

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, učestvovao je u Londonu na prijemu koji je predsjednica Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Tereza Mej priredila za lidere zapadnobalkanske šestorke povodom održavanja Investicionog samita EBRD za Zapadni Balkan.

"Premijerka Mej je istakla da Ujedinjeno Kraljevstvo dijeli zajedničku viziju za budućnost regiona utemeljenu na evropskim vrijednostima i koji doprinosi bezbjednosti Evrope", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Mej je, kako se dodaje, rekla da će Samit u Londonu, u okviru Berlinskog procesa, imati ambicioznu agendu usmjerenu na jačanje ekonomske stabilnosti regiona i promocije saradnje u pogledu političkih i bezbjednosnih izazova sa kojima se region suočava.

"U razgovoru sa Mej, Marković je prenio zahvalnost za podršku Ujedinjenog Kraljevstva Crnoj Gori tokom našeg pristupanja NATO-u, kao i na ukupnoj bilateralnoj podršci našoj zemlji i istakao značaj daljeg unapređenja saradnje, posebno na polju ekonomije", zaključuje se u saopštenju.

Iz Britanske amasade u Podgorici dodaju da su na prijemu učestvovali i britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson, ministar unutrašnjih poslova Amber Rud i ministar za Europu Alan Dankan.

Osim crnogorskog predsjednika Vlade, Duška Markovića na prijemu su bili i predsjednici Vlada Srbije, Albanije, Kosova i Makedonije - Ana Brnabić, Edi Rama, Ramuš Haradinaj, Zoran Zaev kao i predsjednik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić.

Iz Britanske ambasade dodaju da je Mej istakla da zemlje Zapadnog Balkana imaju ogroman potencijal.

"I večeras su ovdje svi koji imaju ključnu ulogu u korišćenju tog potencijala. Uspostavljanje vladavine prava i institucija za podršku prosperitetu i izgradnja odnosa između vaših zemalja obećavaju bolju budućnost za sve", kazala je Mej.

Ona je dodala da će nas Ujedinjeno Kraljevstvo podržati u tome.

"Vaši izazovi su naši izazovi. Evropska sigurnost, organizovani kriminal, ilegalna migracija, terorizam i ekstremizam; to su prijetnje koje prelaze granice. Zato želim produbiti naše partnerstvo kako bismo riješili ove zajedničke prijetnje", kazala je britanska premijerka.

Mej je najavila da će na Samitu biti predstavljen značajan program koji će promovisati ekonomsku stabilnost i podsticati saradnju zarad sigurnosnih i političkih izazova s kojima se region nastavlja suočavati.

"Nastavićemo dobar učinak prethodnih Samita, preduzimajući napore u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i drugih pitanja koja spriječavaju ulaganja i ekonomski rast. Radujem se saradnji s vama kako bismo zajedno oblikovali pozitivnu, produktivnu i prosperitetnu budućnost za Zapadni Balkan, za Veliku Britaniju i cijelu Europu", kazal je Mej.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније