Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 02. 2018. 14:34   >>  14:46 2

KROVOKAPIĆ - ORAV

Nulta tolerancija EU za autokratske režime

Ocjene iz Strategije proširenja na zemlje Zapadnog Balkana o zarobljenim državama i vezama vlasti sa korupcijom i organizovanim kriminalom, do sada su najpreciznija i najoštrija dijagnoza stanja u zemljama regiona, kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP), Ranko Krivokapić i izrazio zabrinutost što se takve ocjene odnose i na Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz SDP-a, Krivokapić se sastao sa šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivom Oravom

"Tema sastanka bila je rasprava o aktuelnim dešavanjima u zemlji, sa posebnim osvrtom na poruke EU u nedavno usvojenoj Strategiji proširenja na zemlje Zapadnog Balkana, kojim povodom je najavljena posjeta Crnoj Gori predsjednika Evropske komije Žan Klod Junkera", navodi se u saopštenju. 

Predsjednik SDP-a je, kako su kazali, iskazao zadovoljstvo što se politika proširenja EU ponovo aktuelizuje kao jedna od ključnih politika Unije.

"Vraćanje fokusa na Zapadni Balkan ljekovito će uticati na procese demokratizacije zemalja regiona i uspostavljanje vladavine prava i funkcionalnih institucija", rekao je Krivokapić.

On je, dodaju, kazao da su ocjene iz Strategije o zarobljenim državama i vezama vlasti sa korupcijom i organizovanim kriminalom, do sada, najpreciznija i najoštrija dijagnoza stanja u zemljama regiona.

"Naša briga je što se takve ocjene odnose i na Crnu Goru, a definiciju o partijski zarobljenoj državi SDP ističe u kontinuitetu kao glavnu prepreku suštinskom a ne simuliranom napretku ka EU i konstituisanju funkcionalne demokratije", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je naglasio da EU očigledno promoviše novi pristup u odnosu prema regionu u kojem će biti uspostavljen princip nulte tolerancije za autokratske režime.

"Takvi režimi proizvode i multipliciraju negativne pojave u društvu, i kao sistemi skloni korupciji i vezama sa kriminalom, otvaraju prostor za upliv drugih geostrateških činilaca na koje su po prirodi stvari upućeni. Oni, istovremeno, zaklanjajući se iza parole o evropskom putu, a u praksi postupajući sasvim suprotno od vrijednosti EU, u javnosti kompromituju samu ideju evropskih integracija", rekao je Krivokapić.

Krivokapić se zahvalio gospodinu Oravu i podsjetio na važnu ulogu Delegacije EU u pružanju podrške Crnoj Gori u procesu pridruživanja.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније