Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

26. 02. 2018. 12:00 >> 12:07
3

BLAŽIĆ OCJENJUJE

Poražavajući status pripadnika Vojske

Loš ekonomski status vojnika u Crnoj Gori ne može se poboljšati sporadičnim učešćem u misijama NATO-a, kazao je profesor Đorđije Blažić.

Blažić, koji je najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima,kazao je da je status pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) i vojnih penzionera poražavajući.

Razlozi za zabrinutost su, kako se navodi, nedostatak postojećeg Zakona o Vojsci, nepostojanje najosnovnijih uslova za zaštitu na radu, ignorisanja velikog iskustva i znanja veterana, kao i statusa preko 2,3 hiljade vojnih penzionera.

"Potpisani Protokol o razumijevanju i saradnji sa Ministarstvom odbrane nije donio nikakva značajnija poboljšanja životnih uslova vojnim penzionerima, niti ima izgleda da će se to u skoroj budućnosti dogoditi", navodi se u saopštenju.

Blažić je kazao da veterani moraju dobiti častan i povlašćen status koji imaju u gotovo svim evropskim zemljama zbog višedecenijske službe domovini.

"Poboljšanju situacije nije doprinijelo ni otpuštanje na desetina vojnika po ugovoru, uglavnom mladih i pohvaljenih od svojih starješina, niti bizarna saopštenja Ministarstva odbrane kako je otpuštanjima VCG učinjena jačom", dodao je Blažić.

On je rekao da ignorisanje opravdanog nezadovoljstva zaposlenih u sektoru odbrane i njihova nemogućnost da ga ispolje kroz postojeće institucije, sistematski demorališu pripadnike vojske i predstavljaju ozbiljnu prijetnju po odbrambenu spremnost zemlje.

Blažić je dodao da iznenadna otpuštanja iz vojske prošle godine predstavljaju model po kome će se izvršiti radikalno smanjenje broja zaposlenih u cijelom državnom sektoru ove i naredne godine.

Blažić smatra da se loš ekonomski status vojnika ne može poboljšati sporadičnim učešćem u misijama NATO.

Neophodno je, kako je objasnio, trajno sistemsko rješenje kojim bi se pripadnici oružanih snaga doveli u položaj ravnopravan onome u drugim malim članicama Alijanse.

"Ponižavajuće je da su oni na koje računamo da brane mir i sigurnost zemlje prisiljeni da u slobodno vrijeme rade dodatne poslove ne bi li sastavili kraj s krajem", kazao je on.

Blažić je ocijenio da je stambena situacja u vojsci kritiča.

On je rekao da više od polovine pripadnika oružanih snaga nema stan, dok gotovo četvrtina onih koji posjeduju krov nad glavom žive u neadekvatnim uslovima.

"Neprihvatljivo je da kod nas i oficiri odlaze u penziju kao podstanari, dok javnost nema jasnu sliku šta se dogodilo sa novcem dobijenim od prodaje vojne imovine", dodao je on.

Blažić je podsjetio da pripadnici vojske imaju zakonsko pravo na adekvatno rješenje stambenog pitanja, kao i na ogromne gubitke koje je država imala poništavanjem tendera za izgradnju vojnih stanova u nedavnoj prošlosti.

On je rekao da je predsjednik Crne Gore, koji po članu 95 Ustava komanduje Vojskom, pokazao potpunu nezainteresovanost za stanje VCG, koje je višestruko gore od onog koje javnost ima priliku da vidi.

"Umjesto da se stvara vojska spremna da odgovori savremenim izazovima i sve kompleksnijoj bezbjednosnoj situaciji u regionu, danas smo u situaciji u kojoj je sistematskim demoralisanjem ugrožena borbena gotovost oružanih snaga", kazao je Blažić.

On je dodao da bez ozbiljnih koraka ka vraćanju dostojanstva vojniku i oficiru, ne može se govoriti o brizi za dobrobit države.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније