Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 02. 2018. 21:57 >> 23:01
7

DEMARKACIJA S KOSOVOM

Granica pitanje struke, ne politike

U slučaj demarkacije s Kosovom, trebalo bi uključiti i stručnjake, posebno jer su pitanja granica na Balkanu uvijek osjetljiva, ocijenili su večeras učesnici emisije "Okvir" RTCG.

Predstavnik mještana Velike, pograničnog sela sa Kosovom, Miloš Paunović, ocijenio je da granica između dvije države nije bila sporna u prošlosti, već je sporna sada.

"Ta najavljena korekcija granica je uznemirila građane u Velici, da se to ne odrazi na njihovu teritoriju. Velika je jedino selo u blizini državne granice i ovaj dio Velike su upravo imanja koja se nalaze uz granicu sa Kosovom i građani su zainteresovani za ličnu imovinu. Da se ta granica ne bi pomjerila u dubinu crnogorske teritorije, s obzirom da su i neki zvaničnici Kosova davali neodmjerene izjave", poručio je Paunović. On je kazao kako bi u rješavanje tog pitanja trebalo uključiti i stručnjake za demarkaciju, a koji odlično poznaju teren.

Bivši šef diplomatije i lider Demosa, Miodrag Lekić, kazao je da je neozbiljno što vlast, kako je ocijenio, izbjegava javnu raspravu o državnim granicama Crne Gore. Lekić je kritikovao i postupanje predsjednika države Filipa Vujanovića u slučaju demarkacije s Kosovom.

"Ovo ne bi dozvolila ni mjesna zajednica u onoj ozbiljnoj državi SFRJ. Ovaj nivo zapetljanosti, da predsjednik Crne Gore apeluje na parlament Kosova da ratifikuje, a kad ratifikuje da će se formirati Radna grupa koja će raspraviti liniju razgraničenja. Ovo je šokantna izjava i Vujanović će odgovarati jednog dana za ovakve poteze", ocijenio je Lekić i dodao da razumije mještane Velike.

Lekić je kazao kako Priština informiše svoje građane o cijelom procesu, dok Podgorica to ne radi.

Lider Crnogorske, Vladimir Pavićević, smatra da u cijeloj situaciji svi akteri moraju biti strpljivi, jer je pitanje granica na Balkanu uvijek osjetljivo. On navodi da diplomatija treba da riješi pitanje granice s Kosovom. 

"Veoma je važno da se čuje glas građana koji žive na tim prostorima, kako se ne bi stvarao strepnja kod njih šta će biti s njihovom imovinom i teritorijom", ocijenio je Pavićević i poručio da je pitanje vremena kada će demarkacija s Kosovom biti riješena. 

Pitanje granice neće biti zanimarljivo, čak i kad region uđe u EU, navodi Pavićević.

"To što postoji sloboda kretanja u EU ne znači da se tačno ne zna gdje su granice između država članica", poručio je Pavićević. On je ocijenio da je pitanje Prevlake za Crnu Goru mnogo komplikovanije, nego što je slučaj demarkacije s Kosovom, ali da danas ne prouzrokuje tenzije kao što proizvodi pitanje granice s Kosovom.

Funkcioner Albanske alternative, Nik Đeljošaj, smatra da političari na tenzijama koje proizilaze iz ovakvih slučajeva pokušavaju da steknu političke poene. 

"Svi znamo da Evropska unija neće napraviti istu grešku kao sa Slovenijom i Hrvatskom. Sad imamo dvije zemlje EU koje se spore oko granice, a ovdje će morati to da se završi, posebno s obzirom na istoriju Balkana. Simptomatično je da je Priština dobila poziv iz Vašingtona, Brisela i Tirane da završi ratifikaciju, ali to još ne radi", kazao je Đeljošaj. Dodao je da mu izjava Vujanovića i predsjednika Kosova Hašima Tačija, više služi za unutrašnje potrebe Kosova.

I Đeljošaj smatra da to pitanje treba da riješi struka.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније