Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

24. 02. 2018. 17:55 >> 17:57

SASTANAK PS SEECP

Značajni napori za unapređenje obrazovanja

Zemlje regiona uložile značajne napore da unaprijede nacionalne sisteme obrazovanja, čemu je zasigurno doprinijela i kvalitetna saradnja, razmjena informacija i dobrih praksi, kazao je poslanik Skupštine Crne Gore, Radule Novović (DPS).

U Skupštini Crne Gore danas je održan sastanak Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – PS SEECP, kojim je predsjedavao Novović.

"Sastanak je okupio parlamentarce iz 10 država Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, dok su sastanku na poziv predsjedavajućeg prisustvovali, ministar prosvjete Damir Šehović, kao i ekspertkinja Regionalnog sekretarijata za saradnju (RCC) Mimika Dobroshi, koji su se učesnicima skupa obratili svojim uvodnim izlaganjima", saopšteno je iz parlamenta.

Opšti odbor bio je posvećen temi: „Obrazovanje u regionu Jugoistočne Evrope: trenutno stanje i perspektive“, a poslanici iz zemalja regiona Jugoistočne Evrope u svojim izlaganjima osvrnuli su se na stanje u svojim zemljama, predstavili dobre prakse i ukazali na probleme sa kojima se suočavaju kada je u pitanju realizacije politike u ovoj važnoj oblasti.

Novović je takođe naglasio značaj unapređenja sistema obrazovanja u zemljama SEECP-a, ističući da se upravo kroz obrazovni sistem razvijaju i osjećanja za identitet sopstvene države, te da se u isto vrijeme i oblikuje svijest i gledište pojedinaca po pitanju razumijevanja raznolikih procesa u društvu.

Šehović je, kako je saopšteno, predstavio učinjeno u prethodnih godinu dana, na reformi sistema obrazovanja u Crnoj Gori.

"Ministar je naglasio da je Vlada Crne Gorepokrenula reformu svih nivoa obrazovanja, svjesna potrebe oslanjanja na novi model rasta, zasnovan na pametnom i održivom rastu, sa inovacijama i znanjem kao ključnim njegovim pokretačima", naveli su iz Skupštine.

Članovi Opšteg odbora usvojili su Izvještaj i Rezoluciju, koji će biti razmatrani i potvrđeni na zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koje će biti održano 13. i 14. aprila u Ljubljani, u okviru slovenačkog predsjedavanja ovom inicijativom. Ocijenjeno je da se radi o veoma kvalitetnim dokumentima.

"Sastanku su pored domaćina iz Skupštine Crne Gore, prisustvovali predstavnici parlamenata: Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Kosova, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније