Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objave: I. P. / P.R. ]

22. 02. 2018. 17:07   >>  17:59 3

CG PARTIJE

Osude napada na američku ambasadu

Socijaldemokratska partija (SDP), Građanski pokret URA, Bošnjačka stranka (BS), Demokratska Crna Gora i Liberalna partija najoštrije su osudile napad koji se tokom noći dogodio na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici.

 

"Socijaldemokratska partija snažno osuđuje jutrošnji napad na Ambasadu SAD u Podgorici. Pozivamo nadležne državne organe da, u skladu za zakonskim ovlašćenjima, do kraja ispitaju navedeni slučaj", saopštio je SDP.

Iz BS-a je saopšteno da su užasnuti zločinačkim ciljevima koji su usmjereni protiv temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

"Duboko žalimo zbog ovog nemilog događaja i izražavamo solidarnost sa osobljem ambasade. Crna Gora kao država i njene institucije sistema moraju imati odgovor na ovu globalnu i nehumanu pošast, uradivši sve da se omogući bezbjednost građana i diplomatskih predstavništava", saopštila je Bošnjačka stranka.

Uvjereni su, kako je saopšteno, da partnerske i prijateljske veze "naše države i SAD ne može poremetiti ovaj bezumni čin".

Iz Građanskog pokreta URA su saopštili kako se nadaju da će nadležni organi imati sluha da do kraja rasvijetle okolnosti vezane za jutrošnji napad.

"Nadamo se da sve neće ostati na datoj riječi, kao u mnogim situacijama do sada“, saopštili su iz Ure, uz ocjenu da je zabrinjavajuća društvena i politička slika u zemlji doprinijela ovakvom činu.

"Vatreni okršaji na ulicama, obračuni organizovanih kriminalnih grupa, loša ekonomska situcaija u zemlji, nedostatak demokratskih i tekovina vladavine prava, sve su to uzroci ovakvih događaja sa kojima aktuelna vlast nema namjeru da se razračuna", stoji u zaključku saopštenja.

I Socijaldemokrate su najoštrije osudile jutrošnji napad na ambasadu SAD.

"Zaštita svih građana Crne Gore, diplomatskih predstavnika i svih drugih stranih lica koja borave na teritoriji Crne Gore, mora biti od prioritetnog značaja. Uvjereni smo da će nadležni organi do kraja ispitati i rasvijetliti ovaj gnusan čin", saopšteno je SD.

Demokrate smatraju ovakve događaje nečim za šta je nedopustivo da se smije događati u XXI vijeku, pogotovo u jednom društvu koje stremi pridruživanju civilizovanim evropskim državama.

"Napadi na jednu ambasadu poput onog kojem smo sinoć svjedočili ne korespondiraju ni sa crnogorskom tradicijom, u kojoj je gost uvijek imao povlašćen status, tretman i poštovanje", navode u saopštenju.

Od nadležnih očekuju intenziviranje mjera koje će spriječiti da se ovakvi i slični događaji u Crnoj Gori ikada više ponove u odnosu na ambasadu bilo koje zemlje.

"Bezbjednost građana Crne Gore, kao i stranih državljana mora biti na najvišem nivou", zaključili su u saopštenju.

Iz Liberalne partije ističu da je jutrošnji napad tragično upozorenje da se snažno moramo oduprijeti nametanju nasilja, agresije, militarizma i ekstremizma u društvu.

"Radikalizmu nema mjesta u Crnoj Gori i to je poruka koju mora poslati i država i svaki građanin Crne Gore. Istraga mora hitno utvrditi motive i uzroke ovakvog čina i saradnja crnogorskih organa sa organima SAD od velikog je značaja u tom smjeru. Tradicija najboljih odnosa Crne Gore sa svim državama, a posebno prijateljskim i savezničkim Sjedinjenim Američkim Državama, ne može biti uzdrmana ovakvim gnusnim incidentima, a sigurnost i bezbijednost svim građanima, kako Crne Gore tako i drugih država na našoj teritoriji, mora biti garantovana", naveli su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније