Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 07. 2013. 20:49 >> 20:48

BROJNE ČESTITKE

Obama i Putin čestitali Dan državnosti

Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Barak Obama i Vladimir Putin, kao i predsjednik Njemačke Joakim Gauk i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, uputili su crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću čestitke povodom Dana državnosti.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, primio brojne čestitke predsjednika država, predstavnika međunarodnih organizacija i mnogih visokih zvaničnika.

U Obaminoj čestitki se navodi da se Sjedinjene Države, kao ponosan partner i prijatelj, pridružuju građanima Crne Gore u proslavi njenog Dana državnosti, 13. jula.

„Obelježavamo ovu priliku reafirmacijom našeg opredjeljenja da podržimo aspiracije Vaše zemlje ka punoj integraciji u Euro-atlansku zajednicu. Naša dva naroda iskovala su produktivno partnerstvo po pitanjima od globalne važnosti, uključujući napore za uspostavljanje mira i stabilnosti Avganistana. Doprinos Crne Gore ISAF misiji se duboko cijeni“.

Odnos SAD i Crne Gore, kako je naveo Obama, utemeljen je u zajedničkoj viziji trajnog mira i prosperiteta na zapadnom Balkanu i šire. „Sjedinjene Države žele da u narednim godinama radimo zajedno kako bi ovu viziju učinili stvarnošću.”

Putin je, u svojoj čestitki, „sa zadovoljstvom“ istakao dosljedni razvoj rusko-crnogorskih odnosa koji su utemeljeni na davnim tradicijama prijateljstva, uzajamnog poštovanja i kulturne bliskosti.

„Ubjeđen sam da dalje jačanje konstruktivnih veza u političkoj, trgovnisko-ekonomskoj, naučno-tehničkoj, humanitarnoj i drugim oblastima odgovara korijenitim interesima Rusa i Crnogoraca”, naveo je ruski predsjednik.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun naveo je kako je važno imati na umu veze koje nas spajaju u sve više integrisanom svijetu. „Sve države članice, bez obzira na veličinu i bogatstvo, imaju suštinsku ulogu u stvaranju bolje sjutrašnjice za sve ljude na planeti“.

UN su, kako je rekao, glavna pozornica u kreiranju sigurnije i održive budućnosti.

„Mnogo toga smo postigli u prethodnim godinama, uključujući globalnu mobilizaciju na podršci Milenijumskim razvojnim ciljevima. Ipak, potrebno je dosta toga završiti da bi se ispoštovao rok u 2015-oj godini, a mnogo posla će ostati i za period nakon toga kako već pripremamo set novih razvojnih ciljeva i razvojnu agendu za vrijeme poslje 2015“, kazao je on.

Ki Mun je poručio da je aktivno angažovanje Crne Gore u radu Organizacije krucijalno za ostvarivanje zajedničkih ciljeva, mira, razvoja i ljudskih prava za sve.

I predsjednik Savezne Republike Njemačke Joakim Gauk uputio je čestitku povodom 13. jula.

„Crna Gora je prešla važne etape na putu u evropsku i evroatlansku zajednicu vrijednosti. Želim Vas ohrabriti da odvažno nastavite tim putem“, naveo je u svojoj čestitki njemački predsjednik.

„Za sprovođenje preostalih neophodnih reformi, prije svega u cilju jačanja vladavine prava i temeljnih prava, želim Vašoj zemlji mnogo snage i uspjeha. Njemačka će i ubuduće snažno i partnerski podržavati Crnu Goru u stvaranju uslova za njeno evropsko i evroatlansko pridruživanje.”

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније