Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

20. 02. 2018. 16:15   >>  16:15

URA ISTIČE

Socijalna pravda mrtvo slovo na papiru

Akteulna, gotovo trodecenijska vladavina Demokratske partije socijalista, kontinuirano je radila na tome da Crna Gora postane država socijalne nepravde, država u kojoj je jaz između malog dijela bogatih i velikog dijela siromašnih sve izraženiji, kazala je Marija Radulović iz Građanskog pokreta URA povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde.

Prema njenim riječima od države socijalne pravde definisane u Ustavu iz 2007. godine ostalo je samo mrtvo slovo na papiru.

„Danas živimo potpunu suprotnost od proklamovanog ustavnog načela. U današnjoj Crnoj Gori svjedoci smo teških materijalnih situacija mnogih građana, kojima ni sistemska pomoć ne omogućava elementarne uslove života dostojnog čovjeka u 21. vijeku. Tako da se dešava da nam u ekstremnim situacijama građani umiru u očajnim uslovima života, da najmlađe liječimo sms porukama i donacijama, a da država redovno zataji“, istakla je Radulović.

Ona je kazala i da je vladajući DPS sa svojim satelitima devastirao sve resurse u državi, zatvorio sva industrijska postrojenja, hiljade građana ostavio na ulici a novac zgrnuo u džepove svojih funkcionera, prijatelja i rođaka.

„U današnjoj Crnoj Gori najvažnijim državnim resursima gazduje nekoliko ljudi iz vrha Demokratske partije socijalista a često im se nađe preko toga uzimajući od najugroženijih. Tako se socijalna davanja namijenjena najugroženim građanima dijele funkcionerima DPS-a, pa to čak nije izuzetak već postaje pravilo“, navodi Radulović.

Ona dodaje i da je Crna Gora predispozicionirana da bude uspješna evropska priča, ali da je najveća prepreka tome aktuelna vlast.

„Uprkos svim potencijalima, vlast nije bila voljna da ih iskoristi u opštem dobru. Tako imamo situaciju da postoji konstantna migracija stanovništva i da je broj novorođenih iz godine u godinu sve manji. Tek kada shvatimo da su oni koji su imali bezbroj šansi da od zemlje naprave uspješnu priču svaku prokockali, i kaznimo ih na izborima, tek tada možemo krenuti sa mrtvog slova u kojem stoji da je Crna Gora država socijalne pravde“, zaključila je Marija Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније