Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

20. 02. 2018. 13:33   >>  13:34

HELSINKI ZA PROŠIRENJE

Finska podržava pristupanje Crne Gore EU

Finska će nastaviti da podržava Crnu Goru u procesu pregovora s Evropskom unijom (EU), ekspertskom i tehničkom pomoći i učešćem u Savjetu EU i predsjedavanjem Savjetom u drugoj polovini naredne godine.

To je poručeno sa sastanka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića s državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Finske, Peterom Stenlundom.

Pejović je, kako je saoopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, upoznao sagovornika s dinamikom pregovaračkog procesa, i podsjetio da je Crna Gora do sad otvorila 30 poglavlja, tri privremeno zatvorila i da se očekuje skoro otvaranje preostala tri 17, 27 i osam.

On je istako da su posebna pažnja i napori Vlade usmjereni na oblasti koje su identifikovane Strategijom za Zapadni Balkan, a koje se odnose na vladavinu prava, dobro upravljanje, konkurentnost ekonomije, bilateralnu i regionalnu saradnju naglasivši snažnu odlučnost da se reformski procesi uspješno zaokruže.

Pejović je, kako se navodi, u tom smislu, posebno ukazao na intenzivan rad na ispunjavanju 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24.

On je naglasio da će podrška Finske biti od velikog značaja za intenziviranje procesa privremenog zatvaranja poglavlja tokom aktuelnog bugarskog, ali i predstojećih, austrijskog i rumunskog predsjedavanja Savjetom EU.

Navodi se da je Stenlund pozdravio napore Crne Gore u postizanju što boljih rezultata u pregovorima i izrazio snažnu podršku Finske procesu pristupanja uniji evropskih država.

"Prenio je da se Finska zalaže za dalje proširenje EU, čiji su građani naklonjeni prijemu novih članica, uz ispunjavanje svih postavljenih kriterijuma, kao i da podržava princip individualnog napretka. Istakao je da će se podrška posebno nastaviti tokom predsjedništva te države EU u drugoj polovini 2019.", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније